Pusztulnak a fák, nem javul a helyzet a Margit-szigeten

Infostart
2010. június 19. 07:30
Újabb fák fordultak ki a Margitszigeten a korábbi napok csapadékos időjárásában felázott talajból, ezért a terület egyes részei továbbra is le vannak zárva. A Főkert Zrt. park- és Fasorfenntartási igazgatója az InfoRádiónak elmondta: munkatársai folyamatosan végzik a fák állapotának felmérését és a balesetveszély elhárítását.

Nap mint nap újabb fák dőlnek ki a Margit-szigeten, csütörtökön öt fordult ki gyökerestől a földből, ezért a korábban lezárt területet továbbra sem lehet megnyitni - tájékoztatta az InfoRádiót a Főkert Zrt. park- és fasorfenntartási igazgatója.

Erdősné Győrffy Márta elmondta: a sziget pesti oldalán annyira átázott a talaj, hogy a fák gyökerei nem képesek stabilan megkapaszkodni benne. Korábban tapasztaltak már hasonlót az Óbudai-szigeten is, ott két nagy árvíz nyomán az örökzöldek jelentős része elpusztult.

A kidőlt fák feldolgozása folyamatosan zajlik, ám többhöz nem férnek hozzá, hiszen a felaprításhoz és elszállításhoz használt kocsik elsüllyednének a sárban.

A károk pontos mértékét csak akkor tudják felmérni, ha valamelyest javul a helyzet - magyarázta Erdősné Győrffy Márta, megjegyezve: a Margit-sziget az ország éke, ezért az ott álló fák eszmei értéke hatalmas.

Az illetékes hozzátette: semmit sem tudnak tenni a fák megóvása érdekében, és mivel a szakemberek a pénteki kutatófeltárás során már csupán 20 centiméternyi fúrás után vizet találtak, a területet továbbra is lezárva kell tartani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást