Még nem múlt el a veszélyhelyzet Magyarországon

InfoRádió / MTI
2010. június 19. 08:14
A következő napokban várható eső miatt hosszan tartó védekezésre készülnek a Tiszán. Az országban még mindig 1500 kilométeren tartanak fenn árvízi készültséget.

Most már csak a Tisza középső és alsó szakaszán kell védekezni az árvíz ellen, ezért mindenhol feloldották a veszélyhelyzetet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi szakállamtitkára.

Kóthay László árvízvédelmi biztos az InfoRádióban elmondta: a kabinet feloldotta a rendkívüli készültséget és külön intézkedik az árvízi védekezéssel összefüggő költségek felméréséről és biztosításáról.

A következő napokban várható eső miatt hosszan tartó védekezésre készülnek a Tiszán. Az országban még mindig 1500 kilométeren tartanak fenn árvízi készültséget. A felmérések szerint a károk elérik a 100 milliárd forintot. A védekezési munkákra már 30 milliárd forintot fordítottak.

Országszerte továbbra is 152 ezer hektár áll víz alatt. A 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén összesen 17 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú, 7 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készenlétet rendeltek el.