Nincs még vége a vezetőváltásoknak az állami hivataloknál és cégeknél

Infostart
2010. június 18. 15:10
Sorban váltja le a nagy állami hivatalok és cégek vezetőit a kormány.

A Magyar Hírlap szerint a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese, Belovics Ervin követi a vádhatóság élén Kovács Tamást, akinek decemberben jár le a mandátuma. A lap és az InfoRádió is úgy értesült, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság élén Tóth Tamás V. kerületi vagy Fülöp Valter XII. kerületi rendőrkapitány válthatja Tóth Gábort, Bencze József országos rendőrfőkapitány utódja pedig Hatala József nyugalmazott altábornagy lehet. Változás várható az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élén is.

A Népszava azt írja, hogy távozik a Magyar Posta vezetője is. Szűts Ildikót állítólag Kalmár István váltja, aki 2000 novembere és 2002 júniusa között elnök-vezérigazgató volt a cégnél. A lap úgy tudja, hogy elhagyja a posta igazgatósági elnöki székét Csáki György is

Valószínűleg már nyáron felmondanak az APEH elnökének, Szikora Jánosnak és helyetteseinek. A VPOP-val összevonandó hivatal új vezetője Vida Ildikó lehet.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az RTL Klub adásában jelentette be, hogy meneszti Filotás Ildikót, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség vezetőjét, mert Miskolcon több hipermarket is az ártérben épült fel. Rozgonyi Krisztina, az ORTT-vel összevonandó Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke önként mondott fel.

A vezetőcseréket mindössze négy nappal a Fidesz-KDNP-kormány megalakulása után Hende Csaba honvédelmi miniszter kezdte el. A szakmai és morális válságra hivatkozva a köztársasági elnöknél Tömböl László vezérkari főnök, a kormányfőnél pedig a Katonai Felderítő Hivatalt (KFH) vezető Madarász Károly, és a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH) irányító Kovácsics Ferenc felmentését kezdeményezte. Hazuga Károlyt, a vezérkari főnök helyettesét és Szilvásy Istvánt, a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját saját hatáskörében menesztette.

Távozniuk kellett Hamar Ferenc és Tarján István dandártábornokoknak, a Katonai Biztonsági Hivatal helyettes vezetőinek is. Hende csaba néhány nappal később azonnali hatállyal felmentett egy vesztegetéssel gyanúsított tábornokot is, aki beismerő vallomást tett a Budapesti Katonai Ügyészségen. Az új vezérkari főnök Benkő Tibor altábornagy lett. A KFH élére Tóth András, a KBH főigazgatói posztjára pedig Domján László került.

Önként távozott székéből Belyó Pál, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, utódja Vukovich Gabriella korábbi alelnök lett. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak is új vezetője van június 11-től. Gaál Szabolcs Barna eddig a főváros XII. kerületének jegyzőjeként dolgozott.

Senkit nem ért meglepetésként, hogy vezetőváltás történt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. élén is. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter június 11-én Horváth Gergelyt, a Betonút Zrt. és a Keler Zrt. volt vezérigazgatóját nevezte ki Kamarás Miklós helyére. A társaság felügyelőbizottságának elnöke állítólag Kovács Árpád lesz, akit Domokos László fideszes országgyűlési képviselő válthat az Állami Számvevőszék élén.

Július 1-től új vezetője lesz a Magyar Energia Hivatalnak is, miután a tavaly kinevezett Matos Zoltán június 10-én lemondott az elnökségről. Posztjára pályázatot írt ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Mindezeken túl nyáron várható még két új alkotmánybíró megválasztása is. A Fidesz jelöltje Bihari Mihály, a testület volt elnöke. Köztársasági elnököt eddig csak az MSZP jelölt Balogh András bangkoki nagykövet személyében, akinek megválasztására nincs esély a Fidesz-KDNP kétharmados szavazattöbbsége miatt.

A kormánypárt csak június 25-én nevezi meg államfő-jelöltjét, aki a sajtóhírek szerint Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke vagy Áder János európai parlamenti képviselő lesz. Budapest főpolgármesterének Tarlós Istvánt szánja a Fidesz, de hivatalosan csak július közepén döntenek erről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást