Igaz-e, hogy rendszeresen kifosztják az árvízi segélyszállítmányokat?

Infostart
2010. június 18. 17:29
Csak rendőri felvezetéssel tudják az árvíz sújtotta helyszínekre juttatni az adomány-szállítmányt a segélyszervezetek. Többször előfordult ugyanis, hogy még a település határa előtt megállították és kifosztották a helyiek a kamionokat - értesült az InfoRádió. Úgy tudjuk, a Vöröskereszt központi raktárai tele vannak adományokkal, de egyelőre nem szállítják ki azokat, mert nincs garancia arra, hogy még másnap is a helyszíni elosztó-helyeken lesznek. A Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője cáfolta az értesüléseket.

Egyre több tárgyi felajánlás érkezik magánszemélyektől és cégektől egyaránt. Emiatt a Vöröskereszt raktárai valóban telítettek, jóllehet folyamatos az adományok kiszállítása - közölte Grubert Roland.

A Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője szerint azért, hogy a raktárak időnként megtelnek, senkit sem kell felelősségre vonni. A mostani helyzet ugyanis egyedi, ilyen katasztrófák több száz évenként fordulnak elő - jegyezte meg.

Az adományok szállítóinak kirablásáról szóló hírekről Gruber Roland azt mondta: a Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei raktárába törtek be egyik éjjel, ott tartós élelmiszerek és ruhák tűntek el. Azt azonban a szakember nem erősítette meg, hogy rendőri felvezetéssel jutnának el a szállítmányok a károsultakhoz.

Amikor a Magyar Vöröskereszt adományokat oszt, azt az önkormányzatokkal egyeztetve, rászorultsági alapon teszi, és ez garancia arra, hogy a segélyek eljutnak az érintettekhez - szögezte le.

Gruber Roland elmondta még, hogy az adományok kiosztásának összehangolása érdekében kezdeményezték, hogy az öt nagyobb hazai karitatív szervezet hetente egyszer találkozzon a Borsod megyei önkormányzatnál. Itt tájékoztatják egymást a folyamatban lévő segélyműveletekről, valamint a tervezett következő lépésekről, hogy elkerüljék a káoszt.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást