Már az egyévesek is túl sok sót és cukrot esznek

Infostart
2010. június 17. 09:21
Nem megfelelő az 1-3 éves gyermekek táplálása - állapította meg egy most készült felmérés alapján a Magyar Gyermekorvosok Társasága. A kicsik túl sok sót és túl kevés vasat fogyasztanak, ami később szívproblémákat és tanulási nehézséget okozhat.

A gond az, hogy a szülők úgy gondolják, egyéves kor után a gyerekek minden olyat ehetnek, amit a felnőttek. Éppen ezért az 1 és 3 év közötti gyermekek sóból és cukorból jóval többet fogyasztanak, mint amennyire szükségük van - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Szabó László hozzátette: ezzel egy időben hiányállapotok, például vashiány is kialakulhat a gyereknél, amely a későbbiekben vérszegénységhez, vagy magatartásbeli és tanulási nehézségeket is okozhat.

A túl sok só fogyasztása összefügg a magyar lakosság rossz szív- és érrendszeri állapotával. Mindent megsózunk, annak ellenére is, hogy az alapélelmiszerek, mint például a kenyér már eleve sózottak - hangsúlyozta a szakember.

A szülő egy éves kor után már adhat vasban gazdag vörös húst, sóskát, spenótot és brokkolit is a gyereknek, de vannak tejből készül gyerekitalok is, amelyek tartalmazzák az elengedhetetlen vitamint - javasolta Szabó László.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást