Bánffy György Magyar Szabadságért díjat kap

InfoRádió / MTI
2010. június 16. 15:38
Bánffy György kapja idén a Magyar Szabadságért díjat, amelyet minden évben a szovjet csapatok kivonulásának napján adnak át - adta hírül Gödöllő város önkormányzata. A Kossuth-díjas színművész 83. születésnapján veheti át az elismerést.

A színművész - akinek eredeti neve Hunyadi-Buzás György - volt hadifogolytáborban, malenkij roboton, 1956 után hároméves szilenciumra ítélték, majd 1960-ban Aczél György feketelistára tette és vidékre száműzték.

Az önkormányzat közleménye szerint Bánffy a magyar nyelv egyik legnagyobb őrzője, védője. 1971-ben a Magyar Rádióban önálló műsora volt, fontosnak tartja, hogy a szép magyar nyelv oktatása már egészen kisgyermekkorban megkezdődjön.

A Magyar Szabadságért díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják.

Magyarország területét 1991. június 19-én hagyta el az utolsó szovjet katona. Akkor június 30-án országos rendezvény keretein belül először ünnepelték Gödöllőn a Magyar Szabadság Napját. Azóta is minden évben június utolsó szombatján emlékeznek arra, hogy Magyarország szabad, független állam.

Az Országgyűlés 2000-ben törvényt fogadott el, amelyben június 19-ét, a kivonulás napját nemzeti emléknappá, június hónapjának utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.