Új kárenyhítési rendszert dolgoz ki a kormány

Infostart
2010. június 14. 15:12
Új kárenyhítési rendszert kell kidolgozni Magyarországon - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor ismertette az új kormány vidékfejlesztési elképzeléseit is.

Jelenleg 164 ezer hektár szántóföldet borít belvíz, 22 ezret pedig árvíz. Víz alatt áll 55 ezer hektár őszi búza, 22 ezer hektár napraforgó és 24 ezer hektár kukorica. A nagy mennyiségű csapadék miatt 131 ezer baromfit, 620 juhot, 70 sertést és 51 szarvasmarhát kellett levágni - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor elmondta: új kárenyhítési rendszert dolgoznak ki, és egyszerűsítik a vis major bejegyzéseket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál.

Hozzátette: az EU szolidaritási alapjában egymilliárd euró áll rendelkezésre az állami tulajdonban keletkezett károk enyhítésére. A visegrádi országok megállapodtak abban, hogy közösen nyújtják be a kárigényüket az alaphoz. A miniszter hangsúlyozta: véleménye szerint a teljes vízgazdálkodási rendszer átgondolásra szorul.

Az új kormány vidékfejlesztési programjáról szólva Fazekas Sándor elmondta: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forráselosztási arányait és a forrásokhoz való hozzájutás szabályait úgy alakítják át, hogy azok a családi-, valamint a kis- és közepes gazdaságok megerősítést szolgálják. Hozzátette: megerősítik a tanya- és falugondnoki rendszert, valamint a minőségellenőrzést és a fogyasztóvédelmet, támogatják a helyi energiatermelést, kézművességet és élelmiszer-feldolgozást, áttekintik a Leader-programot, valamint javítják a helyi szolgáltatásokat.

A vidékfejlesztési miniszter a közeljövőben hatályba lépő intézkedések között említette, hogy a családon belüli gazdaságátadás esetén eltörlik az illetékkötelezettséget, bevezetik a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, ami azt jelenti, hogy nem csupán az előállítás helyén, hanem a kereskedelmi egységekben is ellenőrizni fogják a termékeket, valamint ismét engedélyezik a háztáji disznóvágást és pálinkafőzést.

Környezetvédelemről szólva Fazekas Sándor elmondta: jelenleg 40 engedély szükséges egy beruházás elindításához, ezt egyszerűsíteni kell. Kérdésre válaszolva kifejtette: az év hátralévő részében átnézik a tárca felügyelete alá tartozó jogszabályokat, és azokat - mind terjedelmüket mind számukat tekintve - felülvizsgálják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást