Ismét hatósági áras lett az energia

Infostart
2010. június 14. 20:11
Eseti bizottság választhatja az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit és parlamenti bizottság jelölheti az alkotmánybírákat. Ismét hatósági ára lesz a kisfogyasztói energiának és áfa-mentes lesz az adományozás. A többi között ezekről döntött tegnap az Országgyűlés.

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, amelynek értelmében az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.

A képviselők megszavazták, hogy külön paritásos albizottság készítse elő az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot. Az albizottságnak legkésőbb 2011. június 30-ig kell elkészítenie javaslatát.

Az Országgyűlés döntött az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság létrehozásáról is. A javaslat szerint a leendő elnök és alelnökök megválasztásához legalább öt szavazat szükséges a nyolctagú kormánypárti többségű bizottság részéről.

A testület elnöke a fideszes Dancsó József lesz, tagjai pedig a fideszes Babák Mihály, Balla György és Kerényi János, a kereszténydemokrata Hargitai János, a szocialista Boldvai László, a jobbikos Nyikos László és az LMP-s Vágó Gábor. A testület alelnökét az ellenzéki pártok jelölhetik. Az MSZP, a Jobbik és az LMP - korábban példátlan módon - közös módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a jelöléshez legalább egy ellenzéki képviselő szavazatára is szükség legyen, ezt azonban a többség nem támogatta.

Nyolctagú, kormánypárti többségű parlamenti bizottság jelöli a jövőben az alkotmánybírákat, a képviselők ugyanis megszavazták a fideszes Mátrai Márta által kezdeményezett alkotmány- és törvénymódosításokat. Az ellenzék tiltakozása ellenére a módosítás törli az alaptörvényből azt a rendelkezést, hogy az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Az Országgyűlés egyhangúlag fogadta el az adományozás áfa-mentességét megteremtő fideszes javaslatot.

Ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának, a képviselők ugyanis a fideszes Rogán Antal által benyújtott módosításokat is megszavazták. A csomag része volt az is, hogy még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt a távhőtermelők, nem kell kilépniük július 1-tól a szabad piacra. Beterjesztője szerint a változtatás a versenyt nem torzítja.

Mindemellett megalakulása óta először vett tárgysorozatba ellenzéki indítványt az új Országgyűlés. Az LMP-s Karácsony Gergely, a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatos előterjesztését nagy többséggel vették napirendre. A javaslat jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné az országgyűlési választási kampányra fordítható összeget és 60 napban szabná meg a kampány idejét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigmond Árpád összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást