Az államfő visszaküldte a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt

InfoRádió / MTI
2010. június 14. 12:51
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt a köztársasági elnök. Sólyom László azzal nem értett egyet, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben.

Az államfő szerint az ilyen elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával, mivel a közösség Alapjogi Chartája kifejezetten biztosítja minden munkavállaló jogát az indokolatlan felmentéssel szembeni védelemre.

Sólyom László levelében hangsúlyozza, hogy a kormánytisztviselőkről szóló törvény az indokolás nélküli elbocsátás lehetőségével veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését, hiszen akár a felettese utasítását szakmai megfontolások alapján vitató kormánytisztviselő is bármikor tarthat jogviszonyának megszüntetésétől.

A köztársasági elnök emellett utal arra az ellentmondásra is, hogy amíg a minisztériumok teljes közigazgatási kara indokolás nélkül elbocsátható lesz, addig a helyettes államtitkárokra továbbra is a köztisztviselői törvény szigorú felmentési szabályai irányadók.

A kormánytisztviselők érdekképviselete saját álláspontjának igazolását látja abban, hogy Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a jogállásukról szóló törvényt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal fõosztályvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fehér József, a Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének fõtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást