Az államfő visszaküldte a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. június 14. 21:07
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: Sólyom László azzal nem értett egyet, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben.

Kumin Ferenc közölte: az államfő szerint az ilyen elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával, emellett Sólyom László úgy véli, hogy az indokolás nélküli elbocsátás veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését is. Az államfő a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt aláírta.

Domokos Lászlót jelöli ÁSZ-elnöknek a Fidesz

Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt jelöli az Állami Számvevőszék elnökének a párt képviselőcsoportja - jelentette be Lázár János frakcióvezető. Hozzátette: a szervezet alelnökének Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár MSZP, SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármesterét javasolják. Az MSZP szerint nem politikusokat, hanem szakembereket kellett volna jelölnie az Állami Számvevőszék élére a Fidesznek, a Jobbik pedig közölte: Domokos Lászlót alkalmatlan tartja a számvevőszék elnöki tisztségének betöltésére. --Kovács Árpád elnöki megbízatása tavaly december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

Ráérnek fizetni a gazdák

Meghosszabbítja a kabinet a kárenyhítési alap befizetéseinek határidejét - közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: a gazdáknak június 30-a helyett szeptember 30-áig kell teljesíteniük a befizetéseket az alapba. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a kormány átalakítja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásainak elosztási arányait és a forrásokhoz való hozzáférés szabályait. Azt mondta: a cél, hogy a vidék életminőségben, munka- és népességmegtartó erejében, környezeti állapotában versenyképes legyen a nagyvárosokkal és más országok vidéki körzeteivel.

Ismét hatósági áras lett az energia

Ismét hatósági áras lesz a lakossági és a kisfogyasztói energia, a távhőtermelők pedig még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt. Az Országgyűlés döntése értelmében az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg. A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály szerint a jelenlegi árak maradnak érvényben mindaddig, amíg a miniszter rendeletet alkot az új árszabályozásról. Az Országgyűlés elfogadta az adományozás áfa-mentességét megteremtő javaslatot is, és felfüggesztette a jobbikos Samu Tamás Gergő mentelmi jogát. A politikust a Budapesti Nyomozó Ügyészség azzal vádolja, hogy 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre.

Újabb történelmi csúcson az üzemanyagok ára

Újabb idei, illetve történelmi csúcsot érnek el a héten az üzemanyagárak azzal, hogy bruttó három forinttal emeli a gázolaj és két forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az emeléssel a gázolaj átlagára 326 forintra, a benziné 343 forintra nő; az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Megkezdődtek a szóbeli érettségik

Megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal közoktatás-szakmai elnökhelyettese az InfoRádióban elmondta: június 25-éig több mint 358 ezer középszintű szóbeli érettségit tesznek a diákok. Pósfai Péter hozzátette: a kötelező tárgyakon túl az informatika, földrajz, biológia, fizika, kémia és a testnevelés a legnépszerűbb. Az idegen nyelvek közül angolból és németből vizsgáznak a legtöbben.

Fico kapott kormányalakítási megbízást

Szlovákiában kormányalakítási megbízást kapott az államfőtől Robert Fico, a választáson legtöbb szavazatot szerző Irány - Szociáldemokrácia elnöke. Ivan Gasparovic jövő szerdáig adott időt a jelenlegi kormányfőnek arra, hogy megpróbálkozzon egy új kabinet megalakításával. Robert Fico elfogadta a megbízást. Szlovákiában a kormányzó SZMER nyerte a szombati választásokat, de a parlamentben a jobboldali pártoknak lesz mérsékelt többségük.

Százezer menekült a kirgiz-üzbég határon

Üzbegisztán nem enged be több kirgizisztáni menekültet az országba, hiába várakozik már 100 ezres tömeg a határ több szakaszán. Ezt Abdullah Aripov üzbég miniszterelnök-helyettes jelentette be. A kelet-üzbegisztáni Andizsán térségébe már több mint 80 ezer menekült érkezett. A többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti, péntek óta tartó összecsapásoknak a hivatalos adatok szerint 124 halálos áldozata van, de helyi beszámolók alapján ennél jóval többen haltak meg a harcokban.