Felszabadultak a víz uralma alól a hazai települések

InfoRádió / MTI
2010. június 12. 11:47
Már csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyében van érvényben veszélyhelyzet az áradások miatt. A kormányzat a javuló helyzetre való tekintettel a többi megyében megszüntette az intézkedést.

Bakondi György, az árvíz utáni újjáépítés koordinálására kinevezett miniszteri biztos az InfoRádióban elmondta: nincs már elzárt település, jelenleg a fő feladat a borsodi településeken a vízszivattyúzás, a fertőtlenítés és a kárfelmérés. Hozzátette: több településen már visszatérhettek otthonaikba a korábban kiköltöztetett lakók, de három faluban még nem állt helyre a vízszolgáltatás.

A miniszteri biztos arról is beszámolt, hogy a tiszaroffi vésztározó megnyitásának köszönhetően a Tisza mentén, Szolnoknál és a város alatti szakaszon nem számolnak rendkívüli árvízhelyzettel, ugyanakkor több helyen magasítani kellett a gátakat. Bakondi György szólt arról is, hogy csak az árvízi védekezés költsége meghaladja a 10 milliárd forintot.

A Felső-Tiszán is megszüntette az árvízvédelmi készültséget a nyíregyházi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság - közölte a szervezet vezetője. Bodnár Gáspár elmondta: az egy hete tartó száraz, nyári időjárás hatására a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán mindenütt a készenléti szint alá apadt a folyó.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bakondi György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szalay Ferenc polgármester, Szolnok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást