Orbán: A gazdaság újjászervezésére van szükség - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. június 11. 21:07
A magyar gazdaság teljes újjászervezésére van szükség - közölte a miniszterelnök az osztrák hírügynökségnek adott interjúban. Orbán Viktor komoly problémának nevezte a jelenlegi adórendszert és az államadósság magas szintjét.

A kormányfő azt mondta a költségvetésben számos valótlan szám szerepel. Orbán Viktor hangsúlyozta: az új kabinetnek ennek ellenére meg kell próbálnia tartani magát az eredetileg megadott, GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánycélhoz. A miniszterelnök előzőleg a Bécsben tartott nemzetközi banki tanácskozáson arról beszélt, hogy az új magyar kormánynak gyorsan be kellett mutatnia gazdasági akciótervét. A 3 napos tanácskozáson jelen volt a nemzetközi bankszakma mintegy 800 vezető képviselője.

Horváth Gergely az MNV élén

Horváth Gergelyt, a Betonút Zrt. és a Keler Zrt. volt vezérigazgatóját nevezte ki az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. élére a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás ezzel egyidőben közös megegyezéssel megszüntette az MNV eddigi vezérigazgatója, Kamarás Miklós munkaviszonyát.

Lemondott a MEH elnöke

Lemondott elnöki megbízatásáról és egyben közszolgálati jogviszonyáról a Magyar Energia Hivatal elnöke. Matos Zoltán döntését Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elfogadta. A Magyar Energia Hivatal elnöki posztjára pályázatot ír ki a tárca vezetője.

Médiacsomag a Fidesztől

Öt előterjesztést tartalmazó átfogó médiacsomagot nyújtottak be az Országgyűlésnek fideszes képviselők. Rogán Antal és Cser-Palkovics András kezdeményezik egyebek mellett a Közszolgálati Közalapítvány létrehozását. A testület a jogutódja lenne a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének. A javaslat alapján a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de szervezetileg önállóak maradnak. A csomagnak része a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány is.

Mesterházy szerint kapkod a kormány

Az MSZP frakcióvezetője szerint kapkodás jellemezte az új Országgyűlés működésének első 30 napját. Mesterházy Attila azt mondta: a kormányoldal az utolsó pillanatban nyújtott be fontos törvényjavaslatokat, így az ellenzéknek kevés ideje maradt szakmai álláspontjának kialakítására és az előterjesztések megvitatására.

Újra 3 éves lesz a gyes

A tervek szerint visszamenőlegesen állítja vissza 3 évre a gyest a kabinet - közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: azért 2012-től lesz újra 3 éves a gyes időtartama, mert azok esetében, akiknek most születik, vagy ebben az évben született gyermeke, akkor jár le az a két év, amelyre a jelenlegi szabályok szerint jogosultak.

Árvízi védekezés

A meghirdetett kétezer fős keret helyett mintegy 2.300 munkanélküli vehet részt az árvízi védekezésre és a helyreállításra meghirdetett közmunkaprogramban. Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: 10 pályázat érkezett a vízügyi igazgatóságokhoz a 251 települést érintő közmunkaprogramra, ennek forrásigénye 261 millió forint.

Megnyitották a tiszaroffi vésztározót

A tiszaroffi vésztározó megnyitásával 10-15 centiméterrel csökkenthető az áradó Tisza vízszintje Szolnok közelében - közölte az újonnan kinevezett árvízvédelmi miniszteri biztos. Kóthay László elmondta: 2570 kilométeren védekeznek az ár ellen, ebből 382 kilométeren rendkívüli készültség van; összesen 6800 ember dolgozik a védvonalakon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy megkezdődik a kárfelmérés árvíz sújtotta településeken. Ódor Ferenc a lakhatás feltételeinek megteremtését nevezte elsődlegesnek.

Dél-Afrikára figyel mától a világ


Futballvárosban a házigazda Dél-Afrika és Mexikó összecsapásával kezdődött meg a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A meccs 1-1-es döntetlennel végződött. A hivatalos megnyitót a mérkőzés előtt tartották Johannesburgban. Az eseményen dédunokája csütörtöki tragikus halála miatt nem jelent meg Nelson Mandela, az ország korábbi vezetője. A 91 éves békeharcos videóüzenetben köszöntötte a szurkolókat. A július 11-én záruló labdarúgó világbajnokságon 64 mérkőzést játszik a 32 válogatott.