Tölgyessy Péter: Orbán Viktor átvágta a gordiuszi csomót

Infostart
2010. június 10. 08:00
Orbán Viktor 29 pontja válasz volt a múlt szombati helyzetre, mondta Tölgyessy Péter az InfoRádiónak. A politikai elemző szerint a programpontok főleg adócsökkentésből állnak, erre forrást nagyrészt a bankokra kivetett különadó hoz majd. Az összes többi elem költségvetési hatása csekély, viszont hallatlanul népszerű. Tölgyessy Péter szerint a Fidesz politikusainak államcsődről szóló nyilatkozatai tudatosak és gondosan előkészítettek voltak, amelyekkel a Fidesz úgy akart forrást teremteni a programja megvalósításához, hogy ne kelljen megszorításokat bevezetni.

A cselekvési program válasz volt a múlt szombati helyzetre - jelentette ki Tölgyessy Péter az InfoRádiónak. A politikai elemző szerint a Fidesz készített korábban egy gondosan felépített tervet, amelyre a nemzetközi pénzvilág nemet mondott, így a hét végén a kormányzó pártnak, illetve a miniszterelnöknek ki kellett találnia valami újat. "Ennek eredményét hallottuk rendkívül hatásosan elővezetve kedden a Parlamentben. Tehát úgy tűnik, hogy legalábbis kommunikációs szinten, megoldotta a helyzetet a Fidesz" - mondta Tölgyesy Péter.

Véleménye szerint olyan programmal állt elő a miniszterelnök, amelyet remélhetően a pénzvilág már nem utasít vissza, és a magyar közvélemény sem érzi úgy, hogy le kellene mondani sok mindenről, jóllehet a Fidesz eredetileg radikális adócsökkentést ígért, amit ebben az évben nem valósít meg.

Orbán Viktor kedden szinte kizárólag olyan pontokról beszélt, amelyek igazolják azt a korábbi állítását, hogy nem lesz megszorítás - legalábbis olyan, amely széles választói közeget érintene, és amelyre azt mondhatnánk, hogy a lakosság szélesebb csoportjainak fájni fog - mondta Tölgyessy.

Némelyek szerint csupán a közalkalmazottakra vonatkozhat ilyesmi. Az elemző szerint azonban esetükben is inkább csak további bérbefagyasztásról van szó. Az új autó- és bútorvétel tilalma az alsóbb szinteken lévőket nem érinti. Minden jel szerint, a 15 százalékos bértömeg-csökkentés az állami vagyonkezelés körében működő vállalatok dolgozóira vonatkozik - jegyezte meg.

A programpontok hangsúlyos részei adócsökkentésből állnak, erre forrást nagyrészt a bankokra kivetett különadó, és az alacsonyabb jövedelműek adójóváírásának két év alatt történő kivezetése hoz majd. Az összes többi elem költségvetési hatása csekély, viszont többségük hallatlanul népszerű - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

Hozzátette: a Fidesz általános társadalompolitikai mondanivalója most az, hogy mindenben fordulatot kell elérni. Új rendszert kell felépíteni. Ebben a helyzetben ennél a csomagnál többet széles társadalmi csoportok áldozathozatala nélkül nem lehetett megalkotni. A mostani helyzetet megoldotta ugyan a Fidesz, de jövő tavasszal ettől önmagában aligha lendül neki erőteljesen a magyar gazdaság. Az ugyanis számos más, főleg külgazdasági tényezőtől is függ - folytatta Tölgyessy. Ha a világgazdasági helyzet nem javul, akkor még bajosabb lesz idehaza is nagyszabású változást elérni. Ám a miniszterelnök által felépíteni kívánt új rendszernek belátható időn belül érezhetően igazságosabbnak kell lennie, és idővel a jólétnek is növekednie szükséges. Az új rendszer megteremtésére hivatkozó mondatokkal Orbán Viktor megduplázta a tétet. A mostani csomag azonban még önmagában aligha hozhat igazi fordulatot - tette hozzá.

Az ígért forradalom abban a szimbolikus értelemben biztosan nem marad el, hogy lesz igazságtétel és elszámoltatás. Továbbá új Alkotmány is készül, de ezzel új frontok is nyílnak, és kiszámíthatatlan, mi lesz a folyamat vége - fejtette ki Tölgyessy.

Nem valószínű, hogy az alkotmányozási folyamat végén meg lehet úszni a népszavazást, amely akkor már az ország helyzetéről, az Orbán-kormánnyal való elégedettségről is szól majd. A nemzeti együttműködés rendszerét rögzítő új társadalmi szerződés legitimitását igazából csak egy népszavazás erősítheti meg - vélekedett az elemző.

Nincs komoly ellenzéke a Fidesznek

Továbbra sincs ellenzék a Parlamentben. Az eddig egymás után következő szimbolikus ügyekben nem tudott érdemben mást mondani a radikális jobboldal, baloldal pedig alig létezik - jelentette ki Tölgyessy Péter. Aki szerint a szocialistákkal könnyen szembe állítható az elmúlt nyolc év gyakorlata. A MSZP kapott egy újabb esélyt, de egyelőre nemigen látszik: miként is tud élni vele?

A Lehet Más a Politika is megszólal olykor nagy baloldali párt módjára. Kedden is azt hangsúlyozta, hogy az egykulcsos adó Kóka János találmánya, és mennyire nem jó a szegényeknek - mondta a politikai elemző. Hozzátette azonban, hogy kétséges, ki tud-e nőni az LMP-ből a nagy ellenzéki váltópárt - annak ellenére, hogy a zöldpártként most komolyabb eredményt ért el, mint az utolsó évtizedben bármikor is az SZDSZ.

Tölgyessy Péter szerint, ha a Fidesz nem lenne sikeres, akkor egyelőre a Jobbikkal kellene megküzdenie, de ezt a pártot nehéz elképzelni a társadalom többségét maga mellé állító reális ellenzékként. De ettől még jókora részt elvehet a Fidesz szavazóközönségéből. A politikai elemző szerint vagy nem lesz a Fidesznek ellenzéke, vagy a parlamenten kívül jön létre egy olyan erő, amely a következő ciklusban már nagyobb frakciót alapíthat.

Költségvetési csontvázak

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz politikusainak államcsődről szóló nyilatkozatai tudatosak és gondosan előkészítettek voltak. Az elemző rámutatott: a most kormányzó párt már egy éve készült arra, hogy a költségvetésben talált csontvázakról beszél majd. Már akkor azt kommunikálták, hogy sokkal rosszabba helyzet, mint amilyent a tavaly korán benyújtott költségvetés mutat.

Mindez hihetőnek tűnik az emberek számára, hiszen Öszödön maga a szocialista miniszterelnök beszélt arról, hogy átverték az országot. Még tavaly számos Fidesz-közeli közgazdász nyílt levélben figyelmeztetett, hogy rossz az ország helyzete, és a számok is hét százalék fölötti hiányt mutatnak - fejtette ki Tölgyessy Péter.A politikai elemző úgy vélekedett: a csődről szóló nyilatkozatok bevetésével a Fidesz mozgásteret akart magának szerezni. Szerinte nem igazak azok a vélemények, hogy a kormányzó párt így akart volna megszabadulni a programjától. Éppen ellenkezőleg: így akart forrást teremteni programja megvalósításához, hogy ne kelljen megszorításokkal megalapozni az adócsökkentést - tette hozzá.

Orbán Viktor megpróbálta átvágni ezt a gordiuszi csomót, és a múlt hagyatékára hivatkozva akart a külfölddel, a Valutaalappal, a befektetőkkel nagyobb költségvetési hiányt elfogadtatni. Az ebből keletkező öt-hatszáz milliárd forintnyi pluszt pedig adócsökkentésre óhajtotta a Fidesz fordítani, ezzel elindítani remélte a növekedést.

Azt, hogy nem elszólás volt Kósa Lajos nyilatkozata, az is bizonyítja, hogy később a miniszterelnök szóvivője is ráerősített. Azonban ahogy eleve várható volt a pénzpiac nemet mondott. Így aztán nyomban váltania kellett a Fidesznek, és bejelentették, hogy a kormány tartja magát a 3,8 százalékos hiánytervhez.

A nagyobb hiány rontotta volna a Forint árfolyamát, ezt megszenvedték volna a devizahitelesek, ennek részleges kivédéséről szólt a korábbi Matolcsy-nyilatkozat: a lakossági devizahitelek egy részének forint alapúra váltásáról. Ám pénzpiacok ezen ötlet ellen is élénken tiltakoztak - emlékeztetett. Most viszont a Fidesz gyorsan váltott, és képes volt egy programmal előállni, amely legalábbis kommunikációs szempontból igen látványos, nagyon sok olyan elem van benne, amelyre már régóta vágyott a közvélemény.

Az majd csak a részletek ismeretében később derül ki, hogy az egészre miként reagál a külföld. Az máris látszik, hogy az adócsökkentés tetszik nekik, mint ahogy az egykulcsos adó is. A bankokra kivetett jelentős adó viszont biztosan nem rokonszenves a pénzvilágnak. Viszont ennek a lakossági támogatottsága igen nagy lehet, és újabban másutt is vetettek ki különadót a bankokra. Ám tény, hogy ez az adó érezhetően visszavetheti a bankok hitelkihelyezését.

Kell egy pénzügyminiszter

Tölgyessy Péter szerint a hagyományos kabinetrendszer jobb, mint a most felállt négyszintű, erősen hierarchikus kormányszerkezet.

Általában a magyarok azt gondolják, hogy a kevés miniszter jó, a kicsivel több miniszter már rossz. Holott, mivel az államgépezet hatalmas, az, hogy néhány miniszterrel több van vagy kevesebb, nem sokat jelent a költségek szempontjából ahhoz képest, amekkora károkat okozhat egy rosszul felépített kormány - vélekedett a politikai elemző.

Hozzátette: a kabinetrendszernek az a lényege, hogy minden szakterület kellő súllyal jelenjen meg a kormányzati döntések meghozatalában. A múlt heti hibák egyik oka bizony a pénzügyi szakszerűség képviseletének a hiánya lehetett - jegyezte meg. A pénzpiacok folyvást jelezték: nem fogadnak el lényegesen nagyobb költségvetési hiányt. A Fidesz viszont érzéketlen volt ezekre a jelzésekre, aminek talán az egyik oka az volt, hogy a kormányban nincs pénzügyminiszter, aki kellő súllyal helyére tette volna a dolgokat - hangsúlyozta.

Ebben a rendszerben ahhoz, hogy egy-egy információ a miniszterelnökig eljusson, több szinten kell átjutnia. Ez apró ügyeknél célszerű lehet, viszont lényeges kérdésekben így fontos szempontok szorulhatnak háttérbe - fejtette ki Tölgyessy Péter.

A Fidesznél gyakran előfordult már, hogy elindult valami rossz irányba, és későn jött a korrekció. Valami ilyesmi történhetett a múlt héten is - vélekedett Tölgyessy, aki szerint hónapok kellenek ahhoz, hogy a kormány teljesen helyreállítsa a nemzetközi pénzvilág bizalmát.

A kormányzati szerkezet tehát akkor jó, ha az ellenérvek időben, kellő súllyal megjelennek. Ez nem gyengíti a kormányt, hanem a megfontoltabb mérlegelést segítheti elő - összegezte Tölgyessy Péter.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást