Az egészségügyi ellátórendszer a jelenlegi feltételek mellett nem működtethető

Infostart
2010. június 10. 14:20
Az egészségügyi ellátórendszer a jelenlegi feltételek mellett nem működtethető - fogalmazták meg a Világgazdaság által szervezett egészségügyi konferencia előadói, akik ismertették megoldási javaslataikat is.

 Stabil, átlátható és kiszámítható finanszírozásra van szükség, el kell ismerni a különböző szintű teljesítményeket, meg kell teremteni a minőségbiztosítás eszközrendszerét és meg kell határozni az egymásra épülő ellátási szintek kompetenciáját - fogalmazta meg elképzeléseit az Egyetemi Klinikák Szövetsége elnöke. Tulassay Tivadar szerint csökkenteni kell a bürokráciát, és új alapokra kell helyezni a szakmai kollégiumi rendszert.(Véleménye szerint az egészségügyben szükség van a magántőke bevonására.)

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a szakmának végre ki kell mondania: nem tudják teljesíteni a minimumfeltételeket, valamint az egészségügyi dolgozók és eszközök hiánya miatt nem tudnak a szakmai protokollok szerint gyógyítani.

Rácz Jenő szerint az egészségügyben paradigmaváltásra van szükség, fel kell ismerni, hogy az ágazat nem csak forrásnyelő, hanem forrásteremtő, és hogy jótékony hatást tud kifejteni a gazdaságra.

A kórházigazgató szerint fontos, hogy egy szakmai evidenciákon alapuló középtávú koncepció készüljön, amelyet megfelelő jogszabályi keretek közé kell helyezni, és azokat be kell tartatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást