Parragh László: Végre nem megszorításról hallunk egy miniszterelnöktől

Infostart
2010. június 9. 12:30
Üdvözölte Orbán Viktor javaslatait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László elsősorban az intézkedések beruházásösztönző és munkahelyteremtő jellegét emelte ki. A bankok megadóztatását azonban aggályosnak tartja.

Üdítően hat, hogy végre nem megszorításokról hallottunk a miniszterelnök akciótervében - jelentette ki az InfoRádióban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László szerint, ha terveit végig viszi a kormány, akkor tartható lesz a bejelentett hiánycél.

A hazai gazdaság szereplőinek egyértelműen jelentős fordulatot hozhatnak a bejelentett intézkedések. Ezeket egyébként a kamara már sürgette az utóbbi években - tette hozzá.

A kormánynak igen szűk a cselekvési tere - vélekedett Parragh László. Egyrészt nem növelhetik a költségvetés hiányát, ezzel szemben azonban egy rosszul működő piac, eladósodott társadalom és recesszióban lévő gazdaság áll.

Ezért olyan intézkedésekre lett volna igazából szükség, amelyek növelik a beruházási kedvet, és pénzt adnak a beruházóknak. Erre azonban ma nincs lehetőség - jegyezte meg a kamara elnöke. Hozzátette: az adószabályok módosítása, a Széchenyi-kártya kiterjesztése és az uniós források átcsoportosítása viszont megoldható, és ezek hozzák majd azokat az eredményeket, amelyeket a kormány elvár.

Parragh László elmondta még, hogy aggályos lehet a bankok megadóztatása, amely alól az elnök szerint a pénzintézetek megpróbálnak majd kibújni. Az viszont mindenképpen pozitív, hogy a szabályozásba a kormány kész bevonni az intézményeket.

A kamara elnöke szerint olyan megoldást kell találni, amely fenntartja és élénkíti a bankok hitelezési képességét. Úgy véli, kedvezőbben kellene elbírálni azokat a pénzintézeteket, amelyeknek nő a gazdaságba kihelyezett hitelállományuk, szemben azokkal, amelyek kötvényekbe helyezik a pénzüket.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást