Lendvai Ildikó: Az új kormány javaslatai a gazdagoknak kedveznek

Infostart
2010. június 9. 16:30
A kispénzűekkel fizetteti meg a gazdagok kedvezményeit az új kormány Lendvai Ildikó szerint. A szocialista párt vezetője az országos elnökség ülése után azt mondta, a kabinet gazdasági akciótervének több pontja növeli a társadalmi különbségeket.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta, a minimálbér adómentességének eltörlése és az adójóváírás megszüntetése havi 10-14 ezer forintot vesz el a dolgozók kétharmadától. Az MSZP elnökének számításai szerint a havi nettó 240 ezer forintos bérrel rendelkezők mindegyike rosszul jár, a tervezett változtatások azonban kedveznek a havi egymillió forint feletti összeget keresőknek, akik átlagosan havi 140 ezer forinttal többet vihetnek haza.

A párt vezetője kifogásolta az örökösödési szabály enyhítését, az állami vállalatoknál tervezett tizenöt százalékos bértömegcsökkentést és a közszférában megvalósítható, indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét. Hozzátette, az MSZP ugyanakkor támogatja a kilakoltatási moratóriumot, a banki adó bevezetését és az energia árképzésének újragondolását.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden ismertette a parlamentben a kormány első, 29 pontos akciótervét, amely adócsökkentést és -egyszerűsítést, az állami szférát érintő megszorításokat, a banki adó bevezetését és a szociális biztonságot erősítő javaslatokat tartalmaz.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást