Enyhül az árvízhelyzet - egyre kevesebben a gátakon

InfoRádió / MTI
2010. június 9. 06:20
Tovább enyhül az árvízhelyzet, az éjszaka rendkívüli esemény nem történt a gátakon, szerdán tovább csökkenhet a védekezésben résztvevők létszáma - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint Borsod valamennyi folyója a Tisza kivételével lassan, de apad. A Hernád is apad, kivéve a torkolatánál, mert ott a Sajó visszaduzzasztja. A Tiszán továbbra is jelentős árvízveszély van, a Tisza várhatóan hétfőn vagy kedden tetőzik Szolnoknál, mintegy 10 méteres vízállással. A Duna csütörtökön és pénteken Bajánál és Mohácsnál tetőzik.

A szóvivő beszámolója szerint 15 ezerre csökkent a védekezők száma, a hangsúly a védekezésről egyre inkább az "utómunkálatokra" helyeződik át. Ahol lehetséges megkezdik a szivattyúzást és a különösen fontos fertőtlenítést. Akik ezt megelőzően térnek vissza házukba nagyon nagy kockázatot vállalnak - hívta fel a figyelmet Dobson Tibor. Ugyancsak fontos lesz mindenütt a szúnyogirtás, de ennek megkezdéséhez még nem adottak a feltételek.

Borsodban változatlanul Hernádszentandrás, Tornabarakony és Tornaszentandrás a víz által elzárt település, és árvízveszély van még Ónodon, Sajóládon, Bőcsön, Felsődobszán. Jelentős belvíz van Kistokajban és Mályiban.

A kitelepítettek száma 4250.

Nincs vezetékes víz Alsózsolcán, Sajópálfalván, Sajósenyén, Sajóvámoson, Szikszón.

Módosult a vonatközlekedés a Hernád áradása miatt

A Hernád áradása miatt módosult a menetrend Miskolc-Tiszai és Szerencs között, az Ipolynál viszont javult a helyzet, így Balassagyarmat-Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés - közölte a MÁVINFORM.

Miskolc-Tiszai és Szerencs állomások között az Olaszliszka - Tolcsva - Szerencs -Miskolc-Tiszai pályaudvar - Budapest-Keleti pu. között közlekedő gyorsvonatok járnak mindkét irányban. Miskolc-Tiszai állomásról minden páros óra 37 perckor indul vonat Szerencs felé. Szerencs és Nyíregyháza óránként, Miskolc-Tiszai és Szikszó között kétóránként járnak a vonatok.

Az árvízhelyzet miatt a Budapest - Miskolc - Nyíregyháza - Debrecen - Budapest viszonylatban közlekedő kör Intercity vonatok a további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig és vissza közlekednek. A Nyíregyháza - Miskolc oda-vissza viszonylatban az utasokat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítják el. Felsőzsolca és Hernádnémeti - Bőcs között az egyik vágányt a Hernád áradása miatt le kellett zárni.

A Miskolc - Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka - Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc - Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró - Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc - Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrend szerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

A Vámosgyörk - Újszász - Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód - Balassagyarmat - Ipolytarnóc vasútvonal egy részén, Balassagyarmat - Ipolytarnóc között 14 órától megindulhat a vonatközlekedés, azonban Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat még vonatpótló buszok szállítják.

A Budapest - Pécs vonalon, Keszőhidegkút - Gyönk és Szakály - Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár - Kaposvár - Gyékényes vonalon Dombóvár - Dombóvár-alsó és Taszár - Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár - Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs - Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

A Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok Hidasnémeti felé Kassára közlekednek, de Szikszó és Forró - Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

A Budapest - Győr - Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest - Hegyeshalom vonalon utazóknak.

Az érintett vonalakon a feláras vonatok hely- és pótjegy nélkül vehetők igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dobson Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fehér Attila, Felsõzsolca polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást