Elégedetlenek az orvosok a betegekkel - lapszemle

Infostart
2010. június 9. 07:00
Egyre több kutatás állítja: a páciensek nem működnek közre elég fegyelmezetten saját gyógyulásukban - írja a Népszabadság.

A Népszabadság arról ír, hogy elégedetlenek az orvosok a betegekkel. Egyre több kutatás állítja: a páciensek nem működnek közre elég fegyelmezetten saját gyógyulásukban. Egy az orvos-beteg kapcsolat kutatásával foglalkozó nemzetközi tanulmány szerint a betegek fele ki sem váltja, vagy ha mégis, akkor nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően szedi gyógyszereit. A terápiás együttműködés hiánya óriási költségeket ró az adófizetőkre, és veszélyezteti a betegek életét.

A Magyar Nemzet információi szerint eljött az idő, hogy az EU-hoz csatlakozott Közép-Európa helyreállítsa a vasúti szállítási útvonalak azon hálózatát, amelyet a trianoni döntés kilencven éve szándékoltan szétszabdalt. Az egykori vasúthálózat újraegyesítésére jelenleg Ausztria tör legerőteljesebben, de az egykori Monarchia kései utódállamai gyors intézkedésekkel még részesülhetnek az előnyökből, mint ezt a Magyar Logisztikai Egyesület szakértője állítja egyik tanulmányában.

Az Index arról ír, hogy a nyár végén írhatja ki a fővárosi önkormányzat a Margit híd pillérszobrainak restaurálására és pótlására a pályázatot. A több százmilliós tételt a hídrekonstrukció négymilliárdos tartalékkeretéből fizetik majd. A pályázat részleteit a fővárosi köztéri szobrokat kezelő Budapest Galériával közösen készíti elő az önkormányzat. A Margit híd pillérein összesen hét szobor található. A tervek szerint a szoborpályázatot nyár végén, legkésőbb szeptemberben írja ki a főváros. A nyertes 2011 tavaszán kezdheti el a munkát

A Világgazdaság szerint 2020-ra az uniós vállalásnak megfelelően az előírt 13 százalékra kell nőnie a megújuló alapú energiatermelés arányának a teljes energiafelhasználáson belül. Ennek az aránynak az eléréséhez szükséges pénznek az ötöde látható a mostani szabályozás szerint. Magyarországnak az uniós átlagnál jobb lehetőségei vannak a biomassza-termelés növelésére. A biomassza tüzelés mintaprojektje a borsodi erőmű. Az erőmű évi félmillió tonna biomasszát használ fel, erre négy regionális erdészettel van szerződése.

A Napi Gazdaság információ szerint a katasztrofális előszezon után néhány nap alatt 180 fokos fordulatot vett a balatoni idegenforgalom: óráról órára növekszik a lefoglalt vendégszobák száma. A magyar vendégek mellett nagy létszámú csoportok érkeznek külföldről. A jó időn kívül főként a forint gyengélkedésének köszönhető lökést kapott a tóparti ingatlanpiac is, egyre több régóta árult ingatlant sikerült eladniuk a közvetítőknek.

Három hónappal ezelőtt még a 260-265 forintos sávban mozgott az euró árfolyama, amely májusra 270-280 forint közé, júniusra 280 forint fölé emelkedett. Az árfolyam emelkedése mellett a penzcentrum.hu akkori összehasonlítása szerint 3 hónapos lekötés esetén a legkedvezőbb kamat három százalékos volt. Ennek ellenére, ha valaki mégis lekötötte a pénzét, veszített a befektetésén. Hogy miért, annak a penzcentrum.hu járt utána.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást