"Büntetés lesz a közszolgálatban dolgozni"

Infostart
2010. június 9. 14:22
A jövőben büntetés lesz a közszférában dolgozni - mondta az InfoRádióban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára. Fehér József szerint a most bejelentett 15 százalékos bértömeg-csökkentés óriási csapás az ott dolgozókra, és a felkészült szakemberek elvándorlásához vezethet.

Némi túlzással azt mondhatnám, hogy ez a kormány a közszférát illetően ott folytatja, ahol az előző abbahagyta: az elmúlt években agyonsanyargatott köztisztviselőkről még egy bőrt akar lehúzni - jelentette ki a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

Hozzátette: a bértömeg-csökkentés fogalmát a költségvetés nem is ismeri, nyilván a személyi juttatások csökkentéséről lehet szó.

Fehér József felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési szektorban egy százalékos bérintézkedés 6500-6800 álláshelyet érint. Tehát ha 15 százalékos bértömeg-csökkentést hajt végre a kormány, akkor ez csaknem százezer munkahely megszűnését eredményezheti - tette hozzá.

A közszférában egy havi fizetés az éves kereset 8,3 százalékát jelenti. A most bejelentett csökkentés majdnem két hónapi járandóságot jelent. Vagyis a Gyurcsány-Bajnai-kormány által elvett tizenharmadik havi fizetés után most a közszolgák elveszthetik még két hónapra járó bérüket - folytatta a főtitkár.

Fehér József állítja, hogy a közszolgálati dolgozók baján sem sokat segít a bejelentett egykulcsos adózás sem, hiszen jelenleg ennek a szférának szinte minden munkavállalója 17 százalékos személyi jövedelemadót fizet.

A főtitkár megjegyezte: az elmúlt néhány évben a közszféra minden előnyét elveszítette. Ez némi túlzással azt jelentheti, hogy nem érdem lesz itt dolgozni, hanem büntetés. Emiatt pedig a felkészült szakemberek elvándorolnak a közigazgatásból - jósolta Fehér József.

Hanganyag: Gál ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást