Új vagyontörvényt fogadott el az Országgyűlés

InfoRádió / MTI
2010. június 8. 16:37
A Fidesz és a KDNP szavazataival elfogadta az Országgyűlés az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés 257 igen (Fidesz 221, KDNP 36), 108 nem szavazattal fogadta el a jogszabályt; nemmel voksolt 48 szocialista, 45 jobbikos, 15 LMP-s képviselő. A többség arról is döntött, hogy a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését kérik.

Az új vagyontörvény - amely a kihirdetését követő harmadik napon lép életbe - szerint megszűnik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, valamint az ellenőrző bizottság, kormányhatározattal verseny nélkül is használatba lesz adható az állami vagyon, kormánybiztos irányítja az APEH és a VPOP összevonását.

Az állami vagyon felett a tulajdonosi jogokat a vagyon felügyeletéért felelős miniszter - jelenleg Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter - gyakorolja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek nem lesz közgyűlése. A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt is módosítja az elfogadott jogszabály.