Bod Péter Ákos: Orbán nem intézkedéseket jelentett be, hanem a feladatokat jelölte ki

Infostart
2010. június 8. 19:51
Elsősorban a tisztességesen adózóknak és a bérből élőknek kedvez a kormány most bejelentett intézkedéscsomagja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bod Péter Ákos. A közgazdász szerint az új gazdasági rendszer értéket teremt az ügyeskedéssel szemben, és olyan irányt céloz meg, ahol érdemesebb lesz a fehér gazdaságban dolgozni, mint a feketében.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett: az adócsökkentés miatt kieső költségvetési bevételeket az állami adminisztráció kiadáscsökkentésének és a bankszektornak kell majd pótolnia.

Bod Péter Ákos elmondta: egyelőre nem lehet pontosan megítélni az akcióterv hosszú távú hatásait. Hozzátette: ehhez egyebek mellett tudni kellene pontosan, melyik intézkedést mikor vezetik be.  Emellett nem világos a hazai vállalkozások helyzete sem, és az sem, hogy mennyire lesznek képesek fizetni a cégek a kedvezményessé tett adót, miként alakul a fogyasztás, illetve a számos beruházás sorsa - fűzte hozzá.

Bod Péter Ákos kételkedik abban, hogy a kormány világosan látja a költségvetés buktatóit. Előfordulhat ugyanis - jegyezte meg -, hogy előbukkannak kifizetetlen számlák, perköltségek, be nem fizetett nemzetközi tagdíjak és más váratlan kiadások.

A közgazdász úgy ítélte meg a miniszterelnök keddi parlamenti beszédét, hogy Orbán Viktor nem döntéseket jelentett be, hanem a feladatokat jelölte ki. Ez pedig azt jelentheti, hogy még lehetnek változtatások a tervezetben. De az intézkedés-tervezet üzenete mindenképpen pozitív - szögezte le az egyetemi tanár.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna - Bod Péter Ákos az értékteremtésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást