Fidesz: Június 29-én döntsön a parlament az új köztársasági elnökről

InfoRádió / MTI
2010. június 7. 13:39
A házbizottság elé terjeszti szerdán a Fidesz az indítványát arról, hogy mikor szavazzon az Országgyűlés az új köztársasági elnök személyéről. Ezen felül szeretnék, ha még júniusban megválasztanák az Állami Számvevőszék vezetőit, és lehetőség szerint június végén, július elején legalább két alkotmánybíró személyéről is döntsenek a képviselők.

Lázár János frakcióvezető elmondta: Orbán Viktor megkérte őt arra, hogy az előkészítést végezze el, ami azt jelenti, hogy június 28-án egészen biztos, hogy végső döntést hoz a Fidesz-KDNP-frakció az elnökjelöltjük személyéről. Addig mérlegelik a jelölteket és a jelölés körülményeit - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, miszerint fel vannak-e készülve arra, hogy az államfőválasztás esetleg többfordulós lesz, a frakcióvezető úgy válaszolt: az történik, ami az alkotmányban le van írva. Hozzátette, igyekeznek olyan személyt javasolni, aki nemcsak a kétharmad, hanem a háromharmad képviseletére is alkalmas lesz.

A politikus közölte: szorgalmazzák azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságáról még a nyári parlamenti ülésezés időszaka alatt érdemi döntés szülessen. Lázár János arról nem kívánt nyilatkozni, hogy ki lenne a Fidesz államfőjelöltje.