Újabb, rendkívüli árhullám várható a Hernádon - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. június 5. 21:56
A tervek szerint több ezerrel növelik a védekezésben részt vevők számát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, miután újabb, rendkívüli árhullám várható a Hernádon.

Pintér Sándor belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a folyó vízállása 50 centiméterrel meghaladhatja az eddigi legmagasabb értéket, ezért a töltéseket minél előbb meg kell erősíteni. Országszerte már 2600 embert kellett kiköltöztetni otthonából az árvíz miatt. A legtöbben, 2400-an Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hagyták el házaikat. Szombaton 17 ezer ember vett részt a védekezésben a Hernád mentén. Országosan 259 település védekezik az ár ellen, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 138 található. Közben Budapesten a Duna áradása miatt már nem lehet közlekedni az alsórakpartokon. A Római-part nagy részét elöntötte a víz. A Dunai árhullám miatt több családot is ki kellett költöztetni a főváros III. kerületében. A Fővárosi Védelmi Bizottság azzal számol, hogy a folyó a jövő hét elején 8 méter feletti vízállással tetőzik Budapestnél. Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább az árvíz.

Tartani akarja az erre az évre tervezett hiánycélt a kormány, és nem mond le az idei adócsökkentésről sem - közölte a Miniszterelnökség államtitkára. Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője a testület részjelentését ismertetve azt mondta: az idei költségvetésnek nem sok köze van a valósághoz, több adat nagyságrenddel tér el a valós helyzettől. Bejelentette: mivel azonnali, sürgős, mélyreható beavatkozásra van szükség, hétvégén a kormány rendkívüli üléseken dolgozza ki akciótervét. Mint mondta: a kabinet tanácskozása állapotrögzítéssel kezdődött, a konkrét döntés-előkészítő munkálatok vasárnap várhatók és reményei szerint hétfőn megszületnek a gazdaságot érintő döntések. Kérdésre válaszolva Varga Mihály azt mondta: a magyar gazdaság helyzete konszolidált, nem csődközeli, a tervezett 3,8 százalékos hiány mértéke tartható, de ehhez a kormánynak intézkedéseket kell hoznia. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter üdvözölte, hogy az új kormány hajlandó folytatni az előző kabinet stabilizációs pénzügypolitikáját, és fenn kívánja tartani az elért egyensúlyt, de visszautasította, hogy az idei költségvetésben több adat nagyságrenddel tér el a valóságtól. Elemzők szerint az államtitkár bejelentése megnyugtathatja a piacokat.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa elutasította az esetleges magyar államcsődről szóló kijelentéseket. Olli Rehn hangsúlyozta: a magyar gazdaság talpra állása már megkezdődött, Magyarország komoly haladást ért el pénzügyei konszolidálásában az utóbbi néhány évben, és pénzügyi, vagy adósságok okozta csődről beszélni nagy túlzás. A biztos szerint az olyan félrevezető kommentárok, amilyenek az elmúlt két napban elhangzottak, kedvezőtlen piaci reakciókat válthatnak ki akkor is, ha a gazdasági-pénzügyi alapok szilárdak. Az MSZP bírálta a Fideszt, mert megítélése szerint ezek a felelőtlen nyilatkozatok az egész magyar gazdaságnak ártottak.

A köztársasági elnök szerint a kulturális nemzetek létezése tény, a kulturális nemzet koncepciójának elfogadása minden bizonnyal hozzájárulna az európai stabilitáshoz. Sólyom László a Velencei Bizottság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, az olasz városban azt mondta: jogilag a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak elismerésére lenne szükség, a minimum a kulturális autonómia intézményeinek létrehozása lehetne. Sólyom Lászlónak, a Velencei Bizottság egykori tagjának érdemeit az ünnepségen kitüntetéssel ismerték el.

Szlovákia keleti részén is gondokat okoz az árvíz. Kassán átmenetileg 1500 embert költöztettek ki Kassán, miután négy lakótelep volt közvetlen veszélyben. Egy nyugdíjasotthonból tűzoltók segítségével 21 mozgásképtelen beteget is elvittek, őket a helyi egyetemi kórházban helyezték el. A vízszint az utóbbi órákban nem növekedett tovább, de a városban mintegy 10 ezer háztartásban nincs áram, mert az egyik elosztóállomás víz alá került. Pozsonynál a Duna áradása miatt hajózási tilalom van érvényben. Szlovákia-szerte gondok vannak a közúti és a vasúti közlekedésben is.

Izraeli katonák elfoglalták a Gázai övezet felé tartó, segélyt szállító ír hajót, de nem ütköztek ellenállásba - jelentette be az izraeli hadsereg. A zsidó állam már korábban közölte, hogy az útját a figyelmeztetése ellenére is folytató hajót nem engedi kikötni Gázában, de megígérte, hogy a máshol kirakott segélyt, kellő átvizsgálás után, eljuttatja a rászorulóknak. Közben az ENSZ emberi jogi főbiztosa úgy nyilatkozott: a Gázai övezet izraeli blokádja jogtalan, ezért azonnal meg kell szüntetni. Hangsúlyozta: a gázai segélyflottilla elleni, 9 halálos áldozattal járó hétfői izraeli akciót annak figyelembe vételével kell elemezni, hogy Izrael vállalta a humanitárius segély beengedését Gázába.