Tengerré változtatták a folyók Észak-Magyarországot

InfoRádió / MTI
2010. június 5. 18:12
Hömpölyög a Bódva Szendrő felé a Bódva völgyében; több száz embert kellett kiköltöztetni pénteken késő éjjel. Továbbra is több út járhatatlan Borsodban, Gesztely települését a Hernád fenyegeti, Ócsanáloson csak a hadsereg páncélozott járműveivel lehet közlekedni. A Duna magas vízállása miatt már pénteken lezárták a fővárosban a rakpartokat, a Margit-szigeten pedig pakolják a homokzsákokat.

Azok a szakemberek, akik átjutottak a méretesebbnél méretesebb vízfolyásokon, úgy fogalmaztak: Szendrő felé a Bódva völgyben látni sem lehet a szárazföldet, mindössze egy-egy magasabb fa lombkoronája utal arra, hogy nem ott van a folyó medre.

Szendrőládnál házak sorai állnak vízben, a településen több száz embert kellett kiköltözni. A szomszédos Szendrőben már a fél várost víz borítja. Szaniszló János, a település független polgármestere azt mondta: "itt ekkora víztömegnél már nem lehet védekezni".

{{keretes_cim}}

Várhatóan vasárnap reggel nyitják meg az M1-es autósztrádának azt a részét, ahol péntek este Győrnél le kellett zárni egy sávot - közölte az állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője. Az éjjel tovább süllyedt a pálya, ezért ki kellett bontani - mondta Winkler-Virág András, hozzátéve, a 104-es kilométernél mindkét irányban óránkénti hatvan kilométerre korlátozták sebességet. (MTI)


A Borsod megyei Szalonnán szintén több család kényszerült otthonának elhagyására. A településen átvezető közúton 800 méteres szakaszon ömlik át a víz. A félméteres vízátfolyáson, amelynek a sodrása igen erős, gyakorlatilag szinte lehetetlen átjutni.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán már vízben állnak azok az intézmények is, amelyekbe a kiköltöztetetteket helyezték volna el. Fehér Attila polgármester az InfoRádióban elmondta: a Kis-Sajó gyors áradása miatt eddig több mint 50 embernek kellett elhagynia otthonát, de sokakra vár még kitelepítés.

Edelénynél folyamatosan emelkedik a Bódva

Edelényben újabb utcákat vett birtokba a Bódva áradata, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik. Az árhullám szinte elképesztő méreteket ölt, csak nehéz rakodógépekkel, lánctalpasokkal lehet átjutni a víz által kettészakított település egyik oldaláról a másikra.

Mindenhol homokzsákok vannak. A sötétben fáklyákkal világítanak, hiszen a villanyoszlopokat már korábban áramtalanították. A belvárosi Bódva hídról szinte érinteni lehet a folyót. A töltések mentén még mindig rakják a homokzsákokat ott, ahol még lehet védeni.

A két héttel ezelőttihez képest összehasonlíthatatlanul nagyobb az áradat. Ettől függetlenül kitartanak a városban, ahol az ország szinte valamennyi részéréből érkeztek segíteni a védekezésben.

A vályogból épült házak már dőlnek össze az óriási árvíz miatti Edelényben, a város egyik részét - ahol korábban áttört a Bódva - már teljesen birtokba vette a folyó. Szombat délelőtt csónakkal járják körbe az utcákat, hogy azokat, akik esetleg még benn maradtak a házukban, ki tudják menekíteni. Hasonlóképp menekítik a rémült állatokat is.

Még mindig vannak járhatatlan utak

Számos út továbbra is járhatatlan az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc határában továbbra is le van zárva a 3-as számú főút csomópontja, az M30-as autópálya lehajtója.

A borsodi megyeszékhelyet csak óriási kerülővel, Sajólád-Sajópetri-Kistokaj felé lehet elhagyni északkelet felé, azoknak is erre kell kerülniük, akik Sátoraljaújhely, illetve Kassa felől érkeznek.

A Hernád áradása miatt megközelíthetetlen személyautóval Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza. A Bódva áradása miatt Rakacaszend, Tornabarakony, Tornaszentandrás.

Lezárták az Ond és Rátka, a Köröm és Girincs, valamint a Nagykinizs és Szentistvánbaksa közötti utat, Felsőzsolca belterületén a városon átvezető utat, s szünetel a teherforgalom a magyar-szlovák határon.

A Bódva áradása miatt nem lehet közlekedni egyebek mellett Szendrőlád és Edelény között.


Árvízhelyzet Borsodban (képgaléria)

13 órától teljesen lezárják a 2-es főutat Sződligetnél az áradások miatt - közölte Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A fővárosból Vác felé haladókat Gödnél, míg az ellenkező irányba közlekedőket Vácnál terelik majd el.

A Hernád is fenyeget

Iszonyatos vizet hoz magával a Hernád, talán még soha nem látottat - ekképp summázták a helyzetet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gesztely lakói az MTI-nek szombaton reggel.

A Hernád menti település hídját már lezártak, az átkelő mentén lévő házak vízben állnak, megroggyantak, bármely pillanatban összedőlhetnek.

A Hernád mint egy tenger, sok helyen már átbukott a homokzsákokkal magasított, erősített gáton, a víz a hídnál a kerítések tetejét nyaldossa, nem sok hiányzik ahhoz sem, hogy már ne csak a híd alatt, hanem azon is hömpölyögjön.

A településre reggel hét óra után katonák érkeztek, a levegőben helikopter köröz. Homokot szállítanak, mobil wécéket helyeznek el több helyütt védekeznek.

Még urai vagyunk a helyzetnek, de a Hernád folyamatosan emelkedik, ezért bármi elképzelhető - mondta az InfoRádiónak Ócsanálos polgármestere. Madzin Tíbor hozzátette: a teelpülésen egyre kritikusabb a helyzet, és nagyjából 140 embert kellett eddig kitelepíteni. Ócsanáloson csak a hadsereg páncélozott szállító járműveivel lehet közlekedni.

Több mint 1500 személyt lakoltattak ki szombatra virradóra a kelet-szlovákiai Kassán, amelynek négy lakótelepét veszélyeztette a Hernád.

Egy nyugdíjasotthonból tűzoltók segítségével 21 mozgásképtelen beteget is elvittek, őket a helyi egyetemi kórházban helyezték el. Az elhagyott lakások, ingatlanok és vagyon védelmét a rendőrség biztosítja.

A városi válságstáb jelentése szerint előzetes intézkedésről van szó. Reggel a folyó vízszintjének emelkedése megállt, s amennyiben nem történik valami váratlan, a helyzet stabilizálódik.

A Kassa melletti Ruzín víztároló már megtelt, de a gátak egyelőre bírják a terhelést.

Már rakják a homokzsákokat a Margit-szigeten is

A Duna magas vízállása miatt a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai szombat hajnaltól rakják a homokzsákokat a Margit-szigeten. Száztíz ember dolgozik jelenleg azon, hogy 1,5 kilométer hosszan gátat emeljenek a sziget mélyebben fekvő déli részénél.

Közölték azt is, hogy lezárták a több mint harminc csatornazsilipet és negyven árvízi kaput, az árvízi védekezés főként a Margit-szigetre és a Római-partra koncentrálódik, utóbbi részen a Királyok útján hat árvízi kaput már lezártak, szombaton további tizenkettővel folytatják. Ezen a szakaszon negyven ember dolgozik - közölte az FCSM.

Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat adatai szerint a Duna vízszintje Budapestnél szombat reggel 710 centiméter volt; a folyó legmagasabb vízállását 2006-ban mérték 860 centiméterrel.

Másodfokú készültség a Hármas-Körösnél

Szombat reggeltől másodfokú készültség mellett védekeznek a Hármas-Körös torkolathoz közeli, bal parti, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó szakaszán - közölte Keller Péter ügyeletvezető.

A folyón a tetőzés időpontja bizonytalan, jelentős mértékben a Tiszán levonuló árhullám függvénye, de elérheti a harmadfokú készültség szintjét is - tudatta a szakember.

Hozzátette: a Maroson jelenleg átmeneti tetőzés tapasztalható, az előrejelzések szerint a vízszint a következő napokban tovább emelkedik, ám várhatóan nem éri el a készültségi szintet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fehér Attila, Felsõzsolca polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Madzin Tibor, Ócsanálos polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Dobson Tibor, az árvízvédelmi kormánybiztos szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nagy Anna kormányszóvivõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Molnár Oszkár, Edelény polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Egri Gábor, a Római-partért Egyesület elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást