Pók Attila: Nem lehetett elkerülni a trianoni határkorrekciót

Infostart
2010. június 5. 12:36
Nem lehetett elkerülni az osztrák-magyar monarchia szétesését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének igazgató-helyettese. Pók Attila szerint a feszítő kisebbségi autonómia törekvések a háború után egy német győzelem esetén is szétfeszítették volna a korabeli határokat.

Több olyan tényezőt sorolt fel az MTA Történelemtudományi Intézetének igazgató helyettese, amelyek döntően befolyásolták a trianoni békeszerződés megszületését.

Az Osztrák-Magyar Monarchia népességének az összetétele, a nemzeti harcok és problémák, amelyek az ország területén felütötték a fejüket és az, hogy a monarchia átszervezését tervezték erősítette a nem magyarlakta területeken élő nemzetiségeinek öntudatát - fejtette ki Pók Attila.

Hozzátette azonban, hogy ez önmagában nem vezetett volna a monarchia szétbomlásához. Kellett az a szisztematikus szervező munka, amelyet a szlovák, a cseh és a délszláv egyházi és más értelmiségi vezetők az utolsó években végeztek az új országhatárok kialakításának érdekében.

Ez vezethetett a nagyhatalmak konfliktusaihoz, amelyek ütközőpontjában 1913-14-re az Osztrák-Magyar Monarchia állt - jegyezte meg a történész.

Pók Attila szerint a napokban zajló Trianon-konferenciák egyik elgondolkodtató következtetése az, hogy bármiképpen is végződik a háború, akkor sem valószínű, hogy megmaradt volna a régi határrendszer.

Lényeges momentum ebből a szempontból Oroszország és Amerika háborúba lépése, illetve az oroszok kiesése az Antantból a forradalom következtében.

Az is döntő jelentőségű volt, hogy 1918 májusában Németország mellett kötelezte el magát a monarchia, amely azonban akkor sem tudta volna megőríznia területi egységét, ha győztesen kerül ki a háborúból - mondta el Pók Attila. 

A történész felhívta a figyelmet arra, hogy az etnikai sokszínűség és a határok meghatározottsága miatt a homogén nemzetállamok megteremtésének egyetlen huszadik századi kísérlete sem vezetett eredményre. És ezt a Versailles-i békerendszer sem oldotta meg - szögezte le Pók Attila.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pók Attila Trianon elõzményeirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Pók Attila Trianon örökségérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást