A Tisza több mint 30 centimétert apadt Tiszabecsnél

InfoRádió / MTI
2010. június 5. 15:06
Több mint 30 centimétert apadt a Tisza vízszintje a folyó tiszabecsi határszelvényi szakaszán szombat délutánig - tudta meg az MTI tudósítója a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központi ügyeletén.

Szombat hajnali 4 órakor 225 centimétert mutatott a tiszabecsi vízmérce, 14 órakor pedig 192 centis volt a folyó vízszintje. Lejjebb még árad a Tisza, Vásárosnaménynál az utóbbi 10 órában 66, Záhonynál 58, Dombrádnál 34, Tiszabercelnél pedig 17 centimétert nőtt a víz magassága.

Tiszabercelnél szombaton kora délután 642 centiméter volt a Tisza vízszintje, így a település körzetében, Nagyhalásztól, Gávavencsellőig elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn továbbra is. A többi szabolcsi folyó közül a Krasznán van még elsőfokú készültség, illetve a Lónyay-főcsatornán másodfokú.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében most inkább a belvíz ad sok munkát a vízügyi szakembereknek, hét körzetben másodfokú, egyben pedig elsőfokú készenlét keretében védekeznek. Jelenleg 14 szivattyútelep gépei működnek folyamatosan, napi 2,5 millió köbméter belvizet emelnek át a folyókba és a csatornákba az elöntött, mintegy 30 ezer hektár földről.

Tizenkilenc szabolcsi településen belvízvédelmi készültség van érvényben, illetve két vízgazdálkodási társulás is védekezik a területén.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese, Lukovics Zsolt főhadnagy azt közölte, hogy több településen lakóházakat is veszélyeztet a belvíz, napközben több riasztást is kaptak a tűzoltók. Szombat délutánra a napsütéses időben javult a helyzet, már csak egy helyen, Csaholcon szivattyúztak a fehérgyarmati tűzoltók, ott három lakóház volt veszélyben.