Több ezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád menti árvízi védekezésre

Infostart
2010. június 4. 21:11
Több ezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád menti árvízi védekezésre. Országszerte megemlékezéseket tartottak a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján. Azonnali hatállyal menesztették a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddigi vezetőjét.

Hétezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád menti árvízi védekezésre a büntetés-végrehajtástól, a rendőrségtől, és a katonaságtól. Orbán Viktor, aki a nap folyamán a belügyminiszterrel felkereste az árvíz sújtotta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényt, az esti rendkívüli kormányülés után bejelentette: további 2.500 embert fog a térségbe vezényelni a következő 24 órában. Hozzátette: Pintér Sándorra bízta a munkálatok koordinálását, aki már elrendelte a polgárőrség mozgósítását. A kormány vészhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül további 9 megyére. Napközben Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arról számolt be, hogy egyszerűsített, meghívásos pályázati felhívást ír ki napokon belül egy közmunkaprogram keretében a kormány az ár- és belvízi helyzet miatt. Hozzátette, hogy a program már a jövő héten megkezdődhet, és várhatóan 1.500-2.000 embert kívánnak bevonni a védekezésbe. Közben a krízisalap megnyitását kérte az MSZP az árvízkárosultak támogatására.

Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsúlyosabb a helyzet a Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt; eddig 32 településen összesen 2160 ember hagyta el otthonát. Ócsanáloson a veszélyben lévő csaknem 280 lakos többsége a figyelmeztetés ellenére házában maradt. Sátoraljaújhelyen az áradó Ronyva-patak áttörte a homokzsákokból épített ideiglenes töltést; az ár több mint száz házat öntött el. A megyében már több mint tízezren vesznek részt a védekezésben, de már Nógrád megyében az Ipoly áradása miatt is egyre több ember dolgozik a gátakon. Országosan 8 település megközelíthetetlen közúton és csaknem 100 útszakaszt kellett lezárni az áradások miatt. Gondok vannak több vonalon a vasúti közlekedésben, és akadozik a postai szolgáltatás is. A fővárosban fokozatosan zárják le a az alsó rakpartokat a Duna áradása miatt. A Fővárosi Védelmi Bizottság azzal számol, hogy a folyó a jövő hét elején 8 méter körüli vagy afeletti vízállással tetőzik Budapestnél.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján. Az Országgyűlés emlékülést tartott, amelyen a köztársasági elnök úgy vélte: akkor tölti be a feladatát a trianoni emléknap, ha új korszakot nyit a nemzetről való gondolkodásban és cselekvésben. Sólyom László azt mondta: pozitív fordulatnak tartja, hogy a nemzeti összetartozásról szóló törvény nem a történelmi magyar államról szól, hanem a magyar nemzetre, a nemzet egységére helyezi a hangsúlyt. Hozzátette ugyanakkor: a szomszéd népek magyarokkal kapcsolatos értékrendjének megváltozása nélkül nincs végleges és megnyugtató megoldás. A Trianon-emlékülésen az MSZP-frakció testületileg nem vett részt, a szocialista politikusok közül csak Szili Katalin jelent meg. A párt a Liszt Ferenc téren rendezett megemlékezést, ahol Hiller István volt oktatási miniszter azt emelte ki, hogy a trianoni szerződés rossz béke volt. A budapesti Szent István-bazilikában kora este az egész nemzetért tartottak misét. Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek arról beszélt: mindent meg kell tenni azért, hogy olyan körülmények jöjjenek létre, amelyek segítik a fiatalok családalapítását, a jövő nemzedékek nevelését. A katolikus mise után ökumenikus imaórát tartottak.

Nem marad el az ígért adócsökkentés, és a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt - mondta a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter a Fidesz ügyvezető alelnökének nyilatkozatával összefüggésben megerősítette: nem tartja túlzónak Kósa Lajosnak az államcsődről mondott véleményét, amely szerint most a fő cél ennek elkerülése. A magyar gazdaság helyzetéről szóló, politikusi nyilatkozatok után csaknem egy évi csúcsra emelkedett a londoni kereskedésben a magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók díjszabása. Londoni elemzők szerint elképzelhető, hogy a Fidesz gazdaságpolitikai mozgásteret akar nyerni az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kezdődő tárgyalások előtt. Most is erőteljes eladói nyomás volt a részvény- és a forintpiacon, zuhantak a részvényárfolyamok, csaknem 10 forintot erősödött az euró és megugrottak a hozamok az állampapírpiacon. Közben Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője arra szólította fel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy ellenőrizze, történnek-e nem szokványos kötések a tőzsdén, amelyekből arra lehet következtetni, bárki is erre a helyzetre spekulálna.

A leendő vezérkari főnök szerint 4 éves késében van a haderőfejlesztés, ráadásul a szükséges források is hiányoznak ahhoz, hogy rövid időn belül korszerű eszközök és felszerelés álljon a honvédség rendelkezésére. Benkő Tibor az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén elmondta: csak az idei költségvetésből 65 milliárd forint hiányzik a fejlesztésekhez és a működéshez.

Azonnali hatállyal menesztette Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddigi vezetőjét a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás a közelmúltban kialakult aggályos gyakorlat miatt határozott a vezető felmentéséről. Indoklása szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az elmúlt hetekben kulcspozíciókat elfoglaló felsővezetőkkel kötött olyan megállapodásokat, amelyekkel az állami szervezet nagy összegű végkielégítésekre kötelezte magát.

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt vizsgálja a rendőrség gazdaságvédelmi főosztálya a 4-es metró szerelvényeinek beszerzését. Ez a beruházás aktuális negyedéves jelentéséből derült ki, amelyet csütörtökön tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés. Az ügyészségen tavaly december 2-án tett feljelentést egy korábbi országgyűlési képviselő a 4-es metró építése ügyében.