Jövő hét végéig biztosan zárva maradnak az alsó rakpartok Budapesten

InfoRádió / MTI
2010. június 4. 14:53
Péntekre virradóra 10-15 milliméter csapadék hullott, emiatt a Zagyva és az Ipoly is árad, a Dunán várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Dunakeszin homokzsákokat oszt az önkormányzat, a fővárosban jövő hét végéig biztosan zárva lesznek a rakpartok.

Jelentős áradás indult meg Dunán Passautól lefelé az osztrák felső szakaszon, emiatt várhatóan másodfokú készültséget rendelnek el.

A Zagyva Pásztónál és Apcnál, valamint a Szuha-patak árad, a hatvani, és az alatta lévő szakaszokon viszont délelőtt már lassú apadás kezdődött. Az Ipoly az elmúlt 24 órában történt esőzések miatt szintén árad Nógrádszakálnál és Balassagyarmatnál, Ipolytölgyesnél azonban a folyó apadni kezdett.

Az igazgatóság a Csepel-sziget térségében felhalmozódott belvizet folyamatosan szivattyúzza, egyes telepeken éjjel is. Dabas gyors mentesítése érdekében a Duna-völgyi csatorna vizének egy részét a sári zsilipen keresztül dél felé vezeti az igazgatóság. A kialakult magas vízszintek miatt a belterületen homokzsákos védekezésre is szükség volt.

Leállt a rév Dunakeszinél

Homokzsákokat oszt a dunakeszi önkormányzat az árvízi szempontból legkritikusabb helyen, a Duna-soron lakóknak, miután a folyó elöntötte a Rév utca végét. A város polgármestere közölte: az elöntéssel fenyegetett ingatlanok tulajdonosainak egyelőre 200-200 homokzsákot adnak. Ezeket a korábban megszokottaknak megfelelően ki-ki maga rak le, de ha kell, az önkormányzat küld segítséget.

A kompot leállították, és kérték a környék hajóforgalmának szüneteltetését is. A Béke utcai lakótelep térségében lévő temető alatti telkek tulajdonosait is figyelmeztették a veszélyre, de ezen a részen még nincs komoly gond.

Ha a Duna vízszintje 840 centiméter fölé emelkedne, veszélybe kerülne a városon áthaladó 2-es út, illetve a fővárosból bevezető szakaszon sorakozó több nagyáruház és az ipari park is. Egyelőre azonban ettől nem kell tartani. Ha mégis kiköltöztetnek ott lakókat, akkor őket a helyi és gödi szállodákban, panziókban helyeznék el - mondta a polgármester.

Elmarad az eperfesztivál

Duna tetőzését szombat estére várják Tahitótfalunál, így valószínűleg aznap este mindenkit a gátakra irányítanak. A település számos lakó- és üdülőépületét veszélyeztetheti az ár, csupán a gát környéki területek vannak biztonságban. Az árvízi helyzet miatt elmarad a hétvégi eperfesztivál, de a fogathajtó versenyt megtartják.

Az MTI információi szerint a szentendrei kistérségi Zengő Fesztivál is elmarad a Duna magas vízállása miatt.

Keddre várják a tetőzést Budapesten

Budapesten a Duna várhatóan jövő hét elején tetőzik 815 centiméteren, a rakpartok jövő hét végéig biztos le lesznek zárva - mondta el Kóthay Lajos vízügyi szakállamtitkár. Hozzátette: nem káoszra, hanem dugókra kell számítani a fővárosban. A III. kerületben a szokásos Római-parti elöntésen kívül nem lesznek elárasztott területek, mert az eddigi rekord alatt 40-60 centiméterrel várják a tetőzést.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kóthay Lajos vízügyi államtitkár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást