Egy választópolgár csak egy kisebbségi jegyzékbe vetetheti fel magát

Infostart
2010. június 4. 13:10
Július 15-ig lehet kérni a kisebbségi névjegyzékbe való felvételt. Ez a feltétele annak, hogy valaki részt vehessem az októberi települési kisebbségi választáson - tájékoztatott Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az általános önkormányzati választásokkal egy időben tartják a kisebbségi önkormányzati választásokat is. Az erről szóló tájékoztatót, valamint a kisebbségi választói névjegyzékbe való felvételt kérő formanyomtatványt május 31-ig több mint nyolcmillió választópolgár kapta meg - tájékoztatott az Országos Választási Iroda vezetője.

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-én 16 óráig kérheti a választópolgár vagy úgy, hogy postán feladja a kitöltött formanyomtatványt, vagy az önkormányzatokban elhelyezett gyűjtőládákba helyezi azt.

Virág Rudolf megjegyezte: a dokumentum letölthető a valasztas.hu honlapról is, lehet kérni a helyi jegyzőtől, de annak sincs akadálya, hogy az üres lapot fénymásolják, ez ugyanis - szemben az ajánlószelvénnyel - nem tartalmaz biztonsági jeleket.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez tartozik, ezt nyilatkozattal vállalja, nagykorú vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoggal rendelkezik és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben.

Virág Rudolf felhívta a figyelmet, hogy a választópolgár csak egy kisebbségi választói jegyzékbe kérheti felvételét, ha több jegyzékbe veteti fel magát, valamennyi érvénytelen lesz.

Amennyiben a jegyző elutasítja a választó kérelmét, erről köteles számára értesítést küldeni, és a választó ennek kézhezvételétől számított három napon belül kifogást nyújthat be. Ha a jegyző a kifogásnak nem ad helyt, akkor megküldi a helyi bíróságnak, a fővárosban a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen legalább 30-an kérték a felvételüket a kisebbségi névjegyzékbe.

A szavazást településenként kimondottan erre a célra létrehozott, önálló szavazókörben tartják. Amennyiben egy helyre 1.200-nál több választó voksára lehet számítani, lehetőség van további szavazókörök kijelölésére - mondta Virág Rudolf. A 2006-os választás idején két településen - Pécsett és Békéscsabán - kellett több szavazókört kijelölni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást