Árvíz: Többhelyütt nem bírnak a Bódvával

InfoRádió / MTI
2010. június 4. 17:55
Továbbra is áradnak a folyók Észak-Magyarországon, a Bódva, a Hernád, illetve a Sajó soha nem látott vizet hoz magával. A tetőzéseket szombatra, illetve vasárnapra várják a szakemberek. A Borsod megyei Ócsanálos lakosságát és a szendrőiek egy részét kitelepítik, Gemencen mentik a vadállományt. A fővárosban legkésőbb este hét óráig lezárják a rakpartokat, itt veszély fenyegeti a Margitsziget egy részét is. A honvédségnél mozgósítást rendeltek el.

Ócsanáloson 273 embernek kellene elhagynia otthonát. Mindenkit felszólítottak, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek értük  - közölte Madzin Tibor polgármester. A falu lakói közül azonban kevesebb mint százan döntöttek úgy, hogy elhagyják házukat, és a biztonságosabb Onga általános iskolájában, óvodájában töltik az éjszakát.

A többiek  maradnak, hogy pakolják a homokot a zsákokba. Katonák, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, vízügyesek, rendőrök segítenek a védekezésben. Az éjszaka minden korábbinál kritikusabb lesz - mondta el a polgármester.

A Hernádtól fenyegetett falvak lakói nem emlékeznek az ideihez hasonló árvízre. A környéken sokan már csütörtökön összepakoltak, felkészülve az esetleges kitelepítésre, mások viszont akkor azt mondták: nem mennek sehová, védik vagyonukat, otthonukat.

Gátat bontott a Bódva Edelénynél

A helikopteres védekezés, illetve beavatkozás ellenére a Bódva körülbelül húsz-harminc méteren újból megbontotta a homokzsákos töltésmagasítást Edelénynél. Szakemberek elmondták: már csak másfél méternyi hiányzott ahhoz, hogy elzárják a nyúlgáton keletkezett rést, de a folyó erősebbnek bizonyult. Emiatt a víz még mindig a Bódva utca felé ömlik. A 27-es számú főúton hatalmas vízátfolyás keletkezett.

Szendrőben szintén Bódva áradása miatt mintegy félezer embert kellett kiköltöztetni, szinte valamennyiüket rokonok, ismerősök fogadták be. Az idősek gondozóházából kimenekített embereket más-más helyre, kórházakban, illetve családtagoknál helyezték el.

Ezer katonát mozgósít a HM

A honvédségnél felfüggesztették a kiképzéseket, gyakorlatokat, és szabadságon lévő katonákat rendeltek be. A Honvédelmi Minisztérium közlemény szerint Hende Csaba tárcavezető utasítására a honvédség az árvízi védekezésre rendelte a békeidőben bekövetkező vészhelyzet elhárítására fönntartott tartalékerőket.

A száz technikai eszközhöz csatlakozott ma reggel két Mi-17-es helikopter. Legalább ezer katona vesz részt az élet- és vagyonmentésben a Sajó és a Hernád mentén.

Vadakat mentenek Gemencnél

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a Duna folyamatos áradása miatt megkezdte óvintézkedéseit a gemenci erdő vadállománya és a gemenci erdei vasút védelmében. A cég szakemberei folyamatosan töltik fel takarmánnyal a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőterületen található vadetetőket.
Az erdőgazdaság ártéri területeiről mentik a kitermelt faanyagot is, a már el nem szállítható fát lekötve helyezik védelem alá. A Duna várható magas vízállása miatt szombaton az erdőgazdaság leállítja a gemenci erdei vasút közlekedését.

Egyben felhívták a vidéken kirándulók, természetbarátok figyelmet arra, hogy a vadállománynak nyugalomra van szüksége. Az emberi jelenlét miatt ugyanis előfordulhat, hogy az állatok nem mernek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra.

Védik a Margitszigetet is


A Főpolgármesteri Hivatal kora délután azt közölte: a Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot, ezért a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten A hétvégére tervezett Szigeti Sportvarázst az árvízi helyzet nem veszélyezteti, az árvízvédelmi munka miatt azonban a sziget egyes részeit lezárják a lakosság elől.

Délután négy órakor megkezdődött a budai alsó rakpart lezárása a Margit hídtól északra eső részeken. A Halász utcától délre, a Lágymányosi hídig tartó rakpartszakaszt a jelenlegi állás szerint legkésőbb este hét órakor kell majd elzárni a forgalom elől.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Oszkár polgármester, Edelény
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fódermayer Vilmos vízgazdálkodási osztályvezetõ, Gemenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást