Kormányszóvivő: annyi pénz lesz árvízi védekezésre, amennyi kell

Infostart
2010. június 3. 12:31
Annyi pénz lesz az árvízi védekezésre, amennyire szükség van - jelentette ki a kormányszóvivő a Borsod megyei Ócsanáloson tartott kihelyezett sajtótájékoztatóján. Az ár- és belvíz miatt újabb útszakaszokat zártak le, a Borsod megyei Sajóecseget pedig gyakorlatilag körbezárta a víz. Az időjárás eddig 10-20 milliárd forintos kárt okozott a gabonatermesztőknek.

Annyi pénz lesz az árvízi védekezésre, amennyire szükség van - jelentette ki a kormányszóvivő a Borsod megyei Ócsanáloson tartott kihelyezett sajtótájékoztatóján. Nagy Anna közölte: a Sajó, a Hernád és a Bódva túllépte az eddigi legmagasabb vízszintet, ezért egészen különleges intézkedésekre van szükség.

Emlékeztetett, Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye több térsége is érintett a veszélyhelyzetben.

Az árvíz, illetve a belvíz miatt három útszakaszt zártak le csütörtökön Heves megyében - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Nem közlekedhetnek az autók a Detket a 3-as főúttal összekötő szakaszon, az Apc és Zagyvaszántó közötti úton, illetve a Mátrakeresztes felé vezető út egy szakaszán - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Magyar Attila elmondta, hogy a szerdai 35-tel szemben csütörtökön már csak 12 településen folyt intenzív védekezés a megyében. Többnyire szivattyúztak, illetve erősítették az átázott töltéseket.

Ugyanakkor az ÁNTSZ megkezdte az árvíz által érintett településeken a fertőtlenítést - mondta Magyar Attila.

Gyakorlatilag körbezárta csütörtökön a Sajó a Borsod megyei Sajóecseget, a településre szinte egyik irányból sem lehet eljutni. A 26-os főútról csak a kiépített ideiglenes védművön lehet bejutni a faluba, Boldva felől megközelíthetetlen.

Rabi József, Sajóecseg független polgármestere az MTI-nek azt mondta: nagyon nagy a baj, az óriási, két héttel ezelőtti árvízhez képest is legalább 15 centiméterrel magasabb a folyó vízszintje. Mindent megtesznek, ami emberileg lehetséges - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Anna kormányszóvivõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást