Matolcsy György a Pénzügyminisztériumba költözik

Infostart
2010. június 1. 17:20
Már körvonalazódik, hogy az új minisztériumok mely kormányzati épületekbe költöznek. A miniszterek számának radikális csökkentése ellenére nem válik feleslegessé egy épület sem. A kormányfő az eddigi miniszterelnöki szobákba költözik az Országházban.

Az eddigi kormányzati épületeket használják majd az Orbán-kormány minisztériumai is, igaz, a kabinet struktúrájának jelentős átalakítása folytán viszont több tárcának vagy államtitkárságnak költöznie kell. A közigazgatási és igazságügyi tárca székhelye a Miniszterelnöki Hivatalnak és az egykori igazságügyi tárcának helyet adó Kossuth téri épületben lesz.

A pénzügyi és a gazdasági tárca összevonása csak szervezeti jellegű, a költségvetési és pénzügyi kérdésekkel foglalkozó munkatársak maradnak az egykori Pénzügyminisztérium József Nádor téri épületében, a gazdasági ügyekért felelős főosztályok pedig az egykori nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca Szemere utcai, Honvéd utcai és Margit körúti épületeiben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfő óta a Szemere utcai épületben dolgozik, de hamarosan átköltözik majd a József Nádor térre - közölték minisztériumi illetékesek az InfoRádióval.

Innen csak a vagyongazdálkodással foglalkozó munkatársak kerülnek át a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, amely a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Akadémia utcai épületében kap helyet. Itt lesz Fellegi Tamás miniszteri irodája is.

Az oktatást, kultúrát, szociális ügyeket, egészségügyet, és a sportot felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium központja pillanatnyilag az Egészségügyi Minisztérium Arany János utcai épületében van, de hamarosan a szociális tárca Alkotmány utcai ingatlanába költöznek az új minisztérium vezetői - tudta meg az InfoRádió. Ezen túl minden marad a helyén: az oktatás és kultúra a Szalay utcában, a szociális ügyek az Alkotmány utcában, az egészségügy pedig az Arany János utcában. A sport szakállamtitkárság a korábbi szociális tárca Hold utcai épületében működik majd.

A Vidékfejlesztési Minisztérium marad a Kossuth téri épületben, itt dolgozik majd a miniszter is, az egykori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium apparátusa pedig államtitkárságként marad a Fő utcában. Ettől függetlenül úgy tudjuk, az agrártárca épületében még van üres hely, így elképzelhető, hogy itt kap helyet néhány szakterület.

A Belügyminisztérium - bár az elmúlt kormányzati ciklusban nem létezett - de most visszakerül a korábban évtizedekig a tárcának helyet adó Roosevelt téri épületbe, ahol 2006 óta az Önkormányzati Minisztérium működött.

A Külügyminisztérium változatlan formában marad a Bem rakparton és a Fő utcában, a honvédelmi tárca pedig a Balaton utcában.

Orbán Viktor miniszterelnök az előző kormányfő által használt szobákat foglalta el az Országház Nándorfehérvári és Munkácsy terme között.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást