Csaba László: Örüljünk neki, hogy elértük a folyó fenekét, és már nincs lejjebb

Infostart
2010. június 1. 20:06
Várhatóan 2011 végére lábal ki Magyarország a recesszióból - mondta Csaba László az InfoRádió Aréna című műsorában. A közgazdász hozzátette: a visszaesés már nálunk is megállt, és "előbb-utóbb újra levegőhöz fogunk jutni", de a fellendülést jelző mutatók közül még kevés a pozitív.

2010 elején valószínűleg Magyarország is túljutott a recessziós időszakon - hozta nyilvánosságra hétfőn a Magyar Nemzeti Bank a közleményét, amelynek kapcsán az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László azt mondta: kevéssé valószínű, hogy tényleg vége van a recessziónak.

A közgazdász azonban hozzátette: a magyar gazdaság az első hónapban még visszaesett, de valószínűleg további visszaesés már nem lesz. Ennek örülni kell, mert elértük a folyó fenekét, vagyis nem tudunk lejjebb menni, és előbb-utóbb elérhetjük a víz felszínét, ahol ismét levegőt kapunk - fogalmazott.

A növekedés elindulása még csak Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban, Japánban és Oroszországban figyelhető meg, Magyarországon még számos bizonytalansági tényező van - véli a szakértő, aki szerint nálunk 2011-re lesz érzékelhető másfél- két százalékos növekedés, amely nagy fordulatot jelentene a 2008 harmadik negyedévétől tartó zuhanáshoz képest.

A jegybank előrejelzésében szereplő valószínűleg szó azt jelenti, hogy óvni akarja a közvéleményt, hogy ne kezdjen el költekezni, és azt higgye, már vége a válságnak. A kilábalást jelző mutatók (az export mértéke, az építőipar teljesítménye, a foglalkoztatás és a beruházás) közül egyelőre még kevés a pozitív - tette hozzá Csaba László, aki szerint a 2011 végére várható kilábalás lassú és nehéz lesz.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást