Egy hónap múlva nagyon megérezzük majd a forint gyengülését - lapszemle

Infostart
2010. május 31. 06:55
Olcsóbb áram, drágább gáz - olvashatjuk a Népszabadság címlapján. A fogyasztók egyik szeme nevethet, a másik viszont nagyon sírhat egy hónap múlva.

Míg az áram ára átlag öt százalékkal csökken július elsejétől, ugyanakkor a gáz akár az ötödével is drágulhat - írja a Népszabadság. A gázszolgáltatók legalábbis 15-20 százalékos áremelést tartanának szükségesnek. A növelés legfőbb oka a forint jelentős gyengülése. A társaságok ugyanis a behozott gázért dollárban fizetnek, márpedig az amerikai devizáért forintban most jóval többet kell adni, mint az előző negyedévben. Emellett a gáz behozatali ára is emelkedik néhány százalékkal, illetve talán a térségi igények is nőnek a termék iránt, amely szintén árfelhajtó tényező.

Talpra kell állítanunk a magyar vidéket, és vissza kell szereznünk a megbecsülését. Ebben a felemelő, nehéz munkában szeretnék részt venni - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Mint mondta, a jövőről alkotott vízió nélkül nincs, egyetlen fejlesztési program sem lehet sikeres. Ezért hamarosan elkészül az idei évet érintő cselekvési terv, s az esztendő végére kidolgozzák a tíz évre szóló vidékfejlesztési stratégiát.

Ennek központi eleme a munkahelyteremtés. Kifejtette, a vidékfejlesztés mintegy 1400 milliárdos, hétéves büdzséjéből eddig felhasznált források többsége egy szűk befektetői körhöz került. A forráselosztást át kell alakítani, hogy az a kis- és közepes gazdaságok erősítését, a családi gazdálkodás folytonosságának biztosítását, a vidéki életminőség javítását szolgálja.

A hazai vásárlók is profitálnak a roncsprémiumból - írja a Napi Gazdaság. Az elmúlt évi mélyponthoz képest az elmúlt időszakban mintegy 15-20 százalékkal nőtt a használt autók iránti kereslet. A vásárlók főként az alacsony fogyasztású, kis- és középkategóriás, kevés kilométert futott járműveket keresik maximum kétmillió forintos árig. A vevők döntő többsége, csaknem 90 százaléka készpénzzel fizet, a maradék, pedig forinthitelt választ.

Gyenge a beruházási kedv - írja a Világgazdaság. Meglepően gyenge beruházási statisztikát adott közre a KSH 2010 első negyedévéről. Az állami megrendelések még a választás közeledtére sem pörögtek fel. Csak az előző három hónaphoz viszonyított (szezonálisan kiigazított) mutató tudott csekély, 0,5 százalékos bővülést produkálni, az előző évihez képest 6,4 százalékos volt az esés. Ez annak fényében váratlan, hogy a GDP már enyhe pluszba került az időszak során, és már a viszonyítási alap is igencsak alacsony volt. 2006 óta egyébként jellemzően elmarad a beruházói aktivitás a gazdasági növekedéstől, ezt szakértők az állami kiadások visszafogása mellett versenyképességi gondokkal is magyarázzák.

Melyik országban a legdrágább az áram? - teszi fel a kérdést a pénzcentrum.hu. Nemrég publikálta az európai országok lakossági áramárainak 2009. második félévi alakulását az Európai Unió statisztikai hivatala. Az összeállításból kiderül, hogy 2008-hoz képest Európában átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek az árak, de egyes országokban (köztük Magyarországon is) jelentős áremelkedés volt tapasztalható.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást