Edvi Péter: "Borzasztóak és államellenesek a magyar adószabályok"

Infostart
2010. május 29. 07:47
Államellenesnek tartja a magyar adórendszert Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke. Szerinte ellehetetleníti a civil szervezeteket az, hogy adózni kell az adományok után. Edvi Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta azt is, hogy 1997 óta különböző rendeletekkel folyamatosan megkerülik a gyermekvédelmi törvényt.

Borzasztóak és államellenesek a magyar adószabályok, amelyek hátráltatják a civil szervezetek működését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, aki hozzátette: külföldön ilyen adótörvények mellett tönkremennének a kórházak, a kulturális intézmények.

Edvi Péter kiemelte: a gyermekmentő szolgálatot 450 önkéntest tartja fenn - a szolgálat adományozik, ingyen dolgozik, pénzt is ad, és emellett fizet iparűzési, valamint társasági adót.

A civil szervezeteknek állami feladatokat kell ellátniuk, de ha ebben az állam akadályozza őket, akkor nem tudják ezt teljesíteni. Ez többe kerül az államnak, mintha hagyná a szervezeteket, és támogatná őket - mondta az elnök, aki kiemelte: a külföldi gyakorlat az, ha valaki adakozik, akkor annak töredékét le tudja vonni az adójából.

Az állam és a nevelőszülők

Edvi Péter a gyermekvédelmi törvényről elmondta: azt 1997-ben dolgozták ki és fogadta el a parlament, ám végrehajtását sokszorosan blokkolták. A törvény végrehajtását 13 évig részben sikerült megakadályozni - tette hozzá.

A mentőszolgálat elnöke kiemelte: egy gyerek az államnak sokkal többe kerül, ha állami intézetben van, mintha nevelőszülőkhöz kerül.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Edvi Péter 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Edvi Péter 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást