Árvíz után jön a szúnyoginvázió!

Infostart
2010. május 29. 09:21
Az árvíz, a belvíz és az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt hamarosan el kell kezdeni a szúnyogirtást - mondta az InfoRádiónak Sáringer-Kenyeres Tamás biológus.

A mostani időjárás miatt a szúnyoglárvák ideális tenyésztőhelyei alakulnak ki, és milliószámra fejlődnek pocsolyákban, sekély tocsogókban a lárvák - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó biológus, aki hozzátette: sem az állatvilágot, sem pedig az embert nem fogják kímélni a szúnyogok.

Sáringer-Kenyeres Tamás hangsúlyozta: az ország azon része a legveszélyeztetettebb, ahol az árhullám vonul vissza, és maga után hagyja a szúnyogtenyésző helyeket.

A szakértő szerint biológiai védekezésre egyelőre nincs lehetőség, de 8-14 napon belül el lehet kezdeni a kémiai irtást földön és levegőben. Hozzátette: nincs szükség a vegyszer dózisának emelésére, vagy erősebb koncentrátumra.

A kémiai irtás azonnal hatni fog, és 80 százalékos hatékonyságra lehet számítani - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, aki kiemelte: ha az irtás után szárazabb periódus jön, akkor már nem biztos, hogy számítani kell majd ilyen mértékű szúnyoginvázióra.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást