A magyar lottómilliárdosnak pszichológus kellene

Infostart
2010. május 29. 10:15
Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, csaknem két és fél milliárd forint gyűlt össze az ötös lottón. Komoly stresszt okozhat azonban egy ekkora nyeremény, aminek káros hatása lehet a szervezetre. Bagdy Emőke pszichológus mindenképpen javasolja a majdani nyertesnek, hogy kérje szakember segítségét a lelki krízis leküzdéséhez.

A szokásos 3,8-4 milliónál akár másfél millióval is több szelvényt adnak fel a játékosok most, hogy az ötös lottó főnyereménye elérte a 2,417 milliárd forintot. A határmenti településekre is a megszokottnál több külföldi érkezik, hogy szerencsét próbáljon - mondta az InfoRádiónak a Szerencsejáték Zrt. szóvivője.

Somorai László hozzátette: bár a nyerteshez átutalással juttatják el a pénzt, ha az mindet egyszerre, tízezresekben venné ki az összeget, 34 kilométer hosszan tudná egymás mellé tenni a bankjegyeket.

A szóvivő azt is elmondta, hogyan számolják ki a heti várható főnyereményt. Ha egy héten nincsen telitalálat, kiszámolják, mennyit nyert volna, aki mind az öt számot sikeresen tippeli meg, azután pedig megbecsülik a következő héten várható forgalmat. Ezzel a módszerrel általában két-három milliós pontossággal lehet megállapítani, mennyit kaphat az, akinek sikerül eltalálnia az adott héten kihúzott számokat.

Jó, ha szakemberhez fordul

Aki ekkora összeget nyer, akár komoly lelki válságba is kerülhet. A lottónyertes állapota pozitív krízisnek mondható, de kimenetelében más előjelű is lehet - mondta el az InfoRádiónak Bagdy Emőke.

Az első fázis a meglepetés sokkja, ilyenkor kettős tudat épül ki a nyertesben. Hiszi is, meg nem is, hogy nyert, mindaddig, amíg nem közlik vele hivatalosan - fejtette ki a pszichológus, aki szerint ez akár egészségre veszélyes izgalmi jelenségeket okozhat.

A második pszichológiai fázis a megosztás kényszere, illetve a rémület attól, hogy mi lesz, ha beszél valakinek a nyereményről - folytatta Bagdy Emőke.

Az örömben üröm lehet, hogy előkerülnek eddig rejtőző barátok, ismerősök, akik kérnek a pénzből. Akár meg is címkézhetik a nyertest, például azzal, hogy "fukar vagy, ha nem adsz, ha nem segíthetsz."

Krízist, feszültségeket okozhat annak eldöntése, hogy miként bánjon a nyertes a hirtelen jött rengeteg pénzzel; általában csupán az első pár milliónak van helye, a többi miatt viszont nagy a tanácstalanság - magyarázta a szakember.

Reagálhat a nyertes az új helyzetre úgy is, hogy elszigetelődik a környezetétől. Az, hogy multimilliomos lett magasra emelheti, de ott számára nem biztos, hogy van elég levegő a boldogsághoz - a régi barátok már nem ugyanúgy viszonyulnak hozzá, mint korábban. Emellett, szaknyelven szólva, interakció sűrűség veszi körül, amit szintén nehéz elviselni, inkább menekülni szeretne az illető - tette hozzá Bagdy Emőke.

Amíg a nyeremény birtokosa belenő az új identitásba, addig igen nehéz időszakot kell átélnie. Bagdy Emőke azt tanácsolja, hogy akit ilyen szerencse ér, forduljon szakemberhez, aki átsegítheti a nehézségeken.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Somorai László szóvivõ, Szerencsejáték Zrt.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bagdy Emõke pszichológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást