Századvég: Népszerűbb kormánypárt, stagnáló ellenzék

InfoRádió / MTI
2010. május 28. 15:23
Egy felmérés szerint tíz százalékponttal nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága az országgyűlési választás óta, az ellenzéki pártok közül pedig csak az LMP nem veszített szimpatizánsokat. A Századvég Alapítvány adatai alapján Orbán Viktor megítélése kedvezőbb, mint korábban bármikor. A megkérdezettek 63 százalékának pozitív a véleménye a leendő kormányfőről.

A közvélemény-kutatás szerint jelenleg a biztos szavazók 63 százaléka voksolna az áprilisi 11-ei választáson 53 százalékot elérő pártszövetségre. Az elemzők úgy látják: ez egyrészt a választások után gyakran tapasztalható győzteshez húzással magyarázható, másrészt jelzi, hogy a leendő kormánypártok tervei egybeesnek a választók széles körének elvárásaival.

Az MSZP támogatottsága 16, a Jobbiké 11, az LMP-é 8 százalék a biztos szavazók körében, vagyis az ellenzéki pártok közül egyedül a Lehet Más a Politika tudta stabilizálni szavazótáborát, a Jobbik és a szocialista párt támogatókat vesztett. Az összes megkérdezett 45 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, amíg az MSZP 13, a Jobbik 8, az LMP 7 százalékon áll a Századvég felmérése szerint.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást