Kulcsárról első fokon jövőre dönthetnek

Infostart
2010. május 28. 15:09
Hibázott az első fokon eljáró bíróság a Kulcsár-ügyben, a többi között az indoklásnál, a bizonyítékok elfogadásakor és a vallomások ismertetésekor is - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője. Frech Ágnes hozzátette: a jövő év elején már lehet számítani egy elsőfokú határozatra.

Akár már a jövő év elején megszülethet egy elsőfokú ügydöntő határozat A Kulcsár-ügyben - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője. Frech Ágnes hozzátette: az iratok visszaérkezése után a következő feladat annak a bírónak a kijelölése lesz, aki újrakezdi az ügy tárgyalását.

A jogász megjegyezte: "bizonyos tekintetben" számítottak arra, hogy az eljárást esetleg meg kell ismételni, az pedig, hogy milyen bizonyítást folytatnak majd le, attól is függ, hogy az ügyészség módosítja-e a vádat.

Frech Ágnes elmondta: az elsőfokú bíróság olyan eljárási hibát követett el, amelyet csak döntésének hatályon kívül helyezésével lehet helyrehozni.

Az első fokon eljáró testület a másodfokú bíróság szerint nem teljesítette maradéktalanul az indokolási kötelezettségét: felsorolta ugyan a bizonyítékokat, de azt nem jelölte meg, hogy egy adott tényállás vonatkozásában az ellentétes bizonyítékok közül melyiket és miért fogadta el.

A Fővárosi Ítélőtábla azt is hibaként rótta fel, hogy az elsőfokú eljárás során nem felolvasták az elsőrendű vádlott vallomását, hanem csak ismertették azt. Ennek eredményeképpen esetleg sérülhettek a vádlotti jogok - fűzte hozzá a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást