Semjén: "Ezért a pillanatért érdemes volt képviselőnek lenni!"

Infostart
2010. május 26. 12:22
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelölt történelmi döntésnek minősítette az Országgyűlés döntését a kettős-állampolgárságról. Mint mondta ezért a napért érdemes volt képviselőnek lenni.

A 97 százalékos többséggel elfogadott módosítás óriási eredmény, soha nem látott nemzeti többséget mutat - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelölt, miután az Országgyűlés megszavazta az állampolgárságról szóló törvény módosítását.

A politikus hangsúlyozta, hogy a változtatás értelmében nincs első- és másodosztályú állampolgár, továbbra is annak marad szavazójoga, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik, valamint, hogy a törvény megfelel az Unió előírásainak, és semmilyen nemzetközi fórumon nem támadható.

A szlovák tiltakozás kapcsán a képviselő úgy fogalmazott: mindenkivel szót értünk, akivel lehet, de azokért, akik nem hajlandóak szót érteni velünk, azokért nem adhatjuk fel természetes érdekeinket. Kiemelte: nem jelenthet problémát, nem jelenthet veszélyt egyik országnak sem, ha a határon túli magyarok felveszik a magyar állampolgárságot. Arról nem is szólva, hogy Szlovákia is lehetővé tette a külföldön élő szlovákok számára, hogy felvegyék a szlovák állampolgárságot.

Újságírói kérdésre a képviselő megismételte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivőjének korábbi szavait, hogy a kormánypártok nem hajlandóak bekapcsolódni a szlovák választási kampányba.

A szlovák kormány várható törvénymódosítására - amely szerint az a szlovák állampolgár, aki magyar állampolgárságot kérvényez, elvesztené szlovák állampolgárságát - Semjén Zsolt úgy reagált, hogy akarata ellenére senki nem fosztható meg az állampolgárságától, ráadásul példátlan etnikai diszkrimináció lenne, ha ez csak a magyarokra vonatkozna.

A három a módosítás ellen szavazó szocialista képviselő kapcsán pedig úgy fogalmazott: a nemzeti többség bizonyítja, hogy a "Gyurcsányizmus" valóban a történelem szemétdombjára kerül

Semjén Zsolt a döntéssel elégedetten kiemelte: ezért a pillanatért érdemes volt képviselőnek lenni.

Szerző: Sigmond Árpád