Öllös László: a kettős állampolgárság ügye a szlovákiai kampány miatt éleződik

Infostart
2010. május 26. 13:01
Válaszlépésként biztosan hoz egy törvényt a pozsonyi országgyűlés, amely szankcionálja a felvidékiek magyar állampolgársághoz jutását - véli a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László az InfoRádiónak azt mondta, indulatkeltés folyik Szlovákiában, annak ellenére, hogy a magyarság vélhetően nem igényli majd tömegesen a magyar állampolgárságot.

A szlovák nemzeti pártok év eleje óta kerestek magyar vonatkozású, vezető kampánytémát maguknak, de eddig nem találtak.

Most a kampány hajrájában viszont a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénymódosításra rákapcsolják mindazt a félelmet, amelyet igyekeznek erősíteni Szlovákiában - mondta a szlovákiai Fórum Intézet elnöke.

Öllös László szerint a jelenlegi szlovák kormánykoalíció felháborodását komolyan kell venni, mert az ő politika és világlátásuk nagyrészt a nemzetek közötti harc doktrínájára épül.

A szlovák-magyar kapcsolatokat mindenképpen rontja majd a szlovákok ellenlépésként meghozandó törvénye - vélekedett az intézetvezető.

Öllős László hangsúlyozta: nem lehet tömeges állampolgársági kérelmigényre számítani a szlovákiai magyarság részéről. Az elnök úgy vélekedett: az már kiderült akkor, amikor a státustörvény szóba jött, hogy ezt a gesztust a Szlovákiában élő honfitársaink igénylik a legkevésbé.

Ráadásul mindkét ország a schengen-i körzetbe tartozik, így egy szlovákiai magyarnak nincs igénye arra, hogy Magyarországon lakjon vagy dolgozzon, és a határ sem létezik igazából a két állam között - jegyezte meg Öllős László, aki szerint ezt pontosan tudják Szlovákiában.

Ennek ellenére zajlik az indulatkeltés. Látszik tehát, hogy itt nem elsősorban a kettős állampolgárság, hanem a kampány a fő indok - szögezte le az elnök.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást