Orbán Viktor: Itthon kell tartanunk a fiatalokat

Infostart
2010. május 25. 16:15
A miniszterelnök-jelölt szerint a rendszerváltást követő hatodik parlament egyben alkotmányozó nemzetgyűlés is. Orbán Viktor a kormányprogram parlamenti vitáját nyitó beszédében a szemléletváltás szükségességéről beszélt, és külföldre küldte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt.

A Fidesz nem csak lehetőséget, hanem utasítást is kapott választóitól, az alkotmányozásra - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök-jelölt, a kormányprogram parlamenti vitáját indító beszédében.

Nem egyszerűen a rendszerváltoztatás utáni hatodik magyar parlament alakult meg 2010 májusában, a választók akaratából mi egyben alkotmányozó nemzetgyűlés és rendszeralapító parlament is vagyunk - fejtette ki a Fidesz elnöke.

A miniszterelnök-jelölt szerint ahhoz, hogy az öt nemzeti ügyet - a gazdaság talpra állítását, a rend megteremtését, az egészségügy megmentését, a szociális biztonság és a demokratikus normák helyreállítását - a kormány sikerre vigye, szemléletváltásra lesz szükség.

Orbán Viktor szerint az emberek együttműködést várnak. Azt várják a politika és a gazdasági élet szereplőitől, hogy új alapon működjenek együtt a nemzeti ügyek sikeréért.

Hangsúlyozta: az, hogy a fiatalok elvándorlása az elmúlt nyolc évben általános gyakorlattá vált, önmagában történelmi kudarca a magyar politikának.

Utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 2006 júniusában, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén elhangzott mondataira, a Fidesz elnöke úgy vélte: azoknak kellene elhagyniuk az országot, akik azt mondják a fiataloknak, hogy "el lehet menni".

Azokat a fiatalokat, akik még itthon vannak, itthon kell tartanunk, akik pedig elmentek, vissza kell hívnunk. Biztosítani kell számukra a tanulás, munkavállalás, otthonteremtés és családalapítás lehetőségét - szögezte le a kormányfő-jelölt.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy miniszterelnökként a "tisztelet kultúrájának" szellemében, minden erejével és tudásával azon lesz, hogy segítse a magyarok közösségét a régi rendszer felszámolásában, illetve az új rendszer megalkotásában és működtetésében.

Kiemelte: jobb, erkölcsösebb és biztonságosabb életet lehet létrehozni ha egymás tiszteletben tartása, az egyenlő emberi méltóság elfogadása a társadalmi együttélés alapja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást