Mit és mennyit vihetünk magunkkal nyaralásra?

Infostart
2010. május 25. 10:00
Közeleg a nyár, a szezonban a legtöbb magyar Horvátországban üdül. A Vám- és Pénzügyőrség felhívja a figyelmet, hogy korlátozott mennyiségű sajt és húsárú lehet a turistáknál, ha belépnek Horvátország területére. Szigorú szabályok vonatkoznak azokra is, akik gyógyszert, vagy háziállatot visznek magukkal a külföldi útra.

Az Európai Unión belül nincsenek vámhatárok, így az áruk szabad áramlása is biztosított. A járőrök ugyanakkor ellenőrizhetik a jövedéki termékeket az autópályákon - mondta az InfoRádiónak a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője. Sipos Jenő kifejtette: 110 liter sör, 90 liter bor, 10 liter égetett szeszes ital, 800 szál cigaretta lehet a csomagtartóban, az ennél nagyobb mennyiség már kereskedelmi mennyiségnek minősül, így azt lefoglalhatják és bírságot is kiszabhatnak emiatt.

A legtöbb magyar nyáron Horvátország felé veszi az irányt, számukra fontos tudnivaló, hogy az országba mintegy 10 kilogramm élelmiszer vihető be - közölte a szóvivő, aki szólt arról is, hogy az EU-n kívülről légiforgalomban 200 szál cigaretta, közúton és vasúton 40 szál cigaretta hozható be Magyarországra.

A Horvátországba beutazók számára a vámmentes keret ezer kuna, az uniós országok esetében légiforgalomban 430 euró, közúton, vasúton pedig 300 euró a vámmentes keret - mondta el Sipos Jenő. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valakinél 10 ezer euró van nála, azt be kell jelenteni a vámhivatalnál.

A rendszeresen szedett gyógyszerből a kezelőorvos által előírt mennyiség vihető magunkkal, de erről orvosi igazolás is kell - emelte ki a szóvivő. Szólt arról is, hogy háziállatok érvényes állategészségügyi igazolással vihetők be nyaralás során másik országba.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást