Fellegi: Végre egységes szemlélet jelenhet meg a közvagyon kezelésében

Infostart
2010. május 25. 16:34
Egységes vagyonmérleg kialakítását, valamint a privatizációs szerződések, az állami nagyprojektek és a PPP konstrukciók felülvizsgálatát ígérte bizottsági meghallgatásán Fellegi Tamás, kijelölt Nemzeti Fejlesztési Miniszter.

Fellegi Tamás hónapok óta dolgozik Orbán Viktorral a Fidesz elnökével egy új fejlesztési és vagyongazdálkodási rendszer felépítésén - ezt maga a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kijelölt vezetője monda a parlamenti gazdasági és informatikai bizottság meghallgatása során.

Azzal, hogy koncentráljuk az erőforrásokat, végre egységes szemlélet jelenhet meg a közvagyon kezelésében és a nemzeti fejlesztésben. Előtérbe fogjuk helyezni a nemzeti érdekek hatékony érvényesítését minden területen - hangsúlyozta Fellegi Tamás.

A privatizációs szerződések és az állami nagyprojektek felülvizsgálata mellett a vagyongazdálkodást, fejlesztési források felhasználását, az infrastruktúra és infokommunikáció fejlesztését, szabályozását és felügyeletét ellátó tárca leendő vezetője az állam számára a hátrányos helyzetű PPP konstrukciók felszámolását ígérte. Emellett Fellegi Tamás az állami vagyon megóvását, az uniós források gyorsabb kifizetését, a korrupció és a bürokrácia visszaszorítását emelte ki.

Mint mondta: az állami tulajdon irányítása jelenleg széttagolt koordinálatlan intézményrendszerben működik. Az új rendszerben azonban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács feladatait a Nemzeti Fejlesztési Miniszter látja el, tehát Fellegi Tamás fogja a tulajdonosi jogokat gyakorolni a nemzeti vagyon fölött.

Ahhoz azonban, hogy a tárcavezető végezni tudja a munkáját, vagyonkezelő szervezetekre van szüksége - tért ki rá Fellegi Tamás. A legfontosabb ezek közül a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz, de kiemelt szerepet kap a Magyar Fejlesztési Bank is.

A fejlesztés és a feljavítás nem privatizáció. Ennek megfelelően az új szabály garanciális okokból meghatározza a tulajdonosi joggyakorlás tartalmát és egyértelművé teszi, hogy a Magyar Fejlesztési Bank állami tulajdonú társasági részesedést nem privatizálhat - mondta a leendő miniszter.

Mindemellett Fellegi Tamás egy új vagyonmérleg kialakítását, a közbeszerzési intézményrendszer egyszerűbbé és hatékonyabbá tételét, az energiaszámlák csökkentéséért a közszolgálati szerződések újratárgyalását, magyar energiastratégiát, valamint azt ígérte, hogy ahol csak lehet, újra megnyitják a kispostákat.

Képviselői kérdésre a leendő tárcavezető azt is elmondta, hogy az új kormány biztosítja a fejlesztési forrásokat azokhoz a pályázatokhoz, amelyekre már beadták az ajánlatokat.

Fellegi Tamás kinevezését 18 igen, 6 nem és egy tartózkodó szavazattal fogadták el a gazdasági és informatikai bizottság ülésén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást