Bölcskei Gusztáv: "Bizonyos határokat nem lehet büntetlenül átlépni"

Infostart
2010. május 25. 08:00
A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke nem hisz a fenntartható fejlődésben. A világgazdasági válságról szólva Bölcskei Gusztáv azt mondta: az emberiségnek meg kell tanulnia, hogy vannak bizonyos határok, amelyeket nem lehet büntetlenül átlépni.

A magyar nyelv csodálatosan kifejezi a hitelválság lényegét: a hitel és a hitelesség egy tőről fakad. A hitel mindig bizalmi kérdés, az nem matematika vagy kamatláb. Ha egy bank azt mondja egy országról, hogy nincs bizalma iránta, annak drágábban adja a pénzt - mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Bölcskei Gusztáv hozzátette: a válság kitörése megmutatta, hogy az a sokat hangoztatott liberális vagy neoliberális gazdasági alapelv, amely szerint mindenféle erkölcsi kategória csak bénítja a racionális gazdaságot, éppen ezért nincs rá szükség, összeomlik, ha a bizalom eltűnik.

Egy olyan gazdaságot, amely elszakad a valóságtól, nem lehet sokáig büntetlenül fenntartani, márpedig a glóbuszt behálózó banki tranzakciók bűvöletében élő világ elszakadt tőle, hiszen nincs köze ahhoz, ami az emberekkel hétköznap történik - magyarázta Bölcskei Gusztáv.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arról is beszélt, hogy nem hisz a fenntartható fejlődésben, hiszen a növekedés nem lehet korlátlan. Az életben ezzel kapcsolatban két csoda van, az egyik maga növekedés folyamata, a másik pedig, hogy annak van határa - fejtegette.

Az emberiségnek - és benne a magyar társadalomnak - meg kell tanulnia, hogy vannak bizonyos határok, amelyeket nem lehet büntetlenül átlépni. Az embereknek fel kell tudniuk mérni a saját helyzetüket és abba kell belehelyezkedniük - fűzte hozzá Bölcskei Gusztáv.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Bölcskei Gusztáv a válságról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Bölcskei Gusztáv a pünkösdrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást