Biztosra ment a Szabadság hídra ugró égő öngyilkos

Infostart
2010. május 25. 18:12
Az InfoRádió által megkérdezett igazságügyi elmeszakértő szerint súlyos depresszióban vagy skizofréniában szenvedhetett az a férfi, aki szombaton felmászott a Szabadság híd tetejére, felgyújtotta magát,leugrott a hídra és azonnal életét vesztette.

A laikusok ismerik a szokványos történetet: skizofrének, pszichopaták vagy egyszerű emberek figyelemfelkeltésből, vagy zsarolási céllal felmennek a turulmadárig, majd hosszas könyörgés után lejönnek. Az ilyeneknek nincs öngyilkossági szándéka - mondta el az InfoRádiónak Gaál Katalin pszichiáter.

Viszont ez a döbbenetes eset arra utal, hogy ez az ember mindenáron meg akart halni, és így teljesen eltérő a többiektől. Nem tudjuk, hogy egészséges lehetett-e vagy beteg, esetleg személyiségzavar húzódott a tett mögött.

Az viszont biztos, hogy a depresszió vezethette idáig - fejtette ki az igazságügyi elmeszakértő, aki szerint csak ez a betegség okozhatja az olyan állapotot, hogy a beteg úgy gondolja: nincsenek kilátásai, és ezért véget akar vetni az életének.

Azonban itt még mindig rengeteg módja lehet az öngyilkosságnak, még azoknál is, akik biztosra mennek. Felgyújtani viszont azok szokták magukat, akik mindenképpen fel akarják hívni a figyelmet valamilyen céllal. Zavart lehetett az illető, de nem annyira, hogy ne tudja, mit tesz - tette hozzá Gaál Katalin.

A szakértő úgy vélekedett, az áldozat szász százalékosan biztosra ment, hogy ne tudják megmenteni. Lehetett szkizoid személyiségzavara, amely úgyszintén hallatlan szorongással, önpusztító gondolatokkal jár - jegyezte meg.

Arról, hogy ilyen eseteknél milyen szerepet játszhat a környezet, a pszichiáter azt mondta: a közelmúltban voltak családirtások, amikor a környezet nem vett észre semmit, vagy ha észre is vettek, nem tettek ellene, mert nem gondolták, hogy ilyen súlyos a helyzet.

De az is előfordulhat, hogy ez egy magányos ember volt - fűzte hozzá Gaál Katalin.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást