Árvízhelyzet: most a Tiszára kell figyelni!

Infostart
2010. május 25. 12:41
Az előttünk álló napok csapadékos időjárása miatt az árvízvédekezés súlypontja áthelyeződik Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Közép- és Felső-Tisza vidékére - mondta az InfoRádiónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára.

Pünkösdkor a Sajó, a Bódva és a Hernád is jelentős apadásnak indult, így ezekről a területekről nagy erőket lehetett visszavonni a védekező létszámból - mondta az InfoRádiónak Kóthay László, aki hozzátette: néhány nappal ezelőtt még 10 ezer ember dolgozott a töltéseknél, vasárnap már csak 4500-an, most pedig már négy ezer alatt van a létszám.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára azonban hangsúlyozta: a következő napokban 20-40 milliméter csapadék várható, de nem a borsodi térségben, hanem a Felső-és Közép-Tisza vízgyűjtő területén, így oda helyeződik át az árvízvédekezés súlypontja.

A Sajó, a Bódva és a Hernád töltései ugyan átáztak, de már sokkal kisebb terhelést kapnak, és a védműveket is lassan el lehet bontani - mondta a szakállamtitkár, aki kiemelte azt is, hogy a Felső- és Közép-Tisza vidékén jól kiépített töltések vannak.

Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az InfoRádiónak elmondta: hetekig le lesz zárva a szegedi alsó rakpart az árvíz miatt. Dobi László hozzátette: a Tisza alsó szakasza mentén 26 ezer hektárt borít belvíz.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dobi László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást