Moszkvai ingatlaneladás: állami vezetőket hallgatnak ki

Infostart
2010. május 24. 19:30
Tovább nyomoz a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása miatt a Központi Nyomozó Főügyészség. Az origo.hu internetes portál értesülései szerint az ügyészség azt gyanítja, hogy áron alul adhatták el az állami ingatlant, az eladáskor pedig magánokirat-hamisítás történhetett. Gyanúsított még nincs, de már több embert kihallgattak.

Többeket már kihallgatott a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása miatt a Központi Nyomozó Főügyészség - mondta az origo.hu-nak Keresztes Imre főügyész.

A kihallgatottak között akadnak az államigazgatásban dolgozó felső vezetők, illetve az eladásból befolyó vételár kezelésében részt vevő ügyintézők is - írja az internetes portál cikke.Az ügyészség szerint felvetődött, hogy ha a jogszabályoknak megfelelően adták volna el a moszkvai ingatlant, akkor magasabb áron lehetett volna értékesíteni a korábban állami tulajdonban lévő épületet.

Körülbelül 4 milliárd forintért adta el a magyar kormány a képviselet épületét, ebből 3,5 milliárd volt a vételár, csaknem 500 milliót pedig előlegként fizetett ki a vevő. Igaz, évekkel azelőtt, hogy az ingatlant megszerezte volna.

Ezen kívül az ügyészség magánokirat-hamisítás gyanúja miatt is vizsgálódik. Az ingatlan eladásáról ugyanis két adásvételi szerződés készült, egy 2008 márciusában, egy pedig 2008 októberében.

Az első szerződés nem felelt meg a jogszabályoknak, mert nem előzte meg pályáztatás, így a második szerződés az ügyészség gyanúja szerint csak arra szolgált, hogy ezt a hiányosságot orvosolja.

Mivel a második szerződés aláírását megelőző pályázat ugyanazt a vevőt - a luxemburgi bejegyzésű Diamond Airt - hozta ki győztesnek, mint az első, az ügyészség szerint kétséges, hogy a pályáztatás mennyire volt tiszta - közölte az origo.hu.