Erről vitázik és dönt az Országgyűlés a héten

InfoRádió / MTI
2010. május 24. 09:56
A kormányprogramról vitáznak holnap az Országgyűlésben. A képviselők várhatóan szavaznak a Nemzeti Együttműködés Programjáról és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt megválasztásáról. A hétvégén már új kabinet irányíthatja az országot, mivel a miniszterek is leteszik az esküt szombaton.

Tízórás időkeretben vitatja meg a parlament a kormányprogramot. Kedden Orbán Viktor felszólalása nyitja meg vitát, majd a frakciók vezérszónokai kapnak szót. Szerdán 7 és fél órában képviselői felszólalásokkal folytatódik az ülés, akkor az európai parlamenti képviselők is kifejthetik véleményüket a dokumentumról.

A kormányprogramról jövő szombaton, Orbán Viktor zárszava után voksol az Országgyűlés, annak elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához legalább 194 képviselő igen szavazata szükséges.

A kormányprogram mellett a jövő héten dönthet a Ház a magyar állampolgárságról szóló törvény módosításáról. Az előterjesztés alapján kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és igazolja magyar nyelvtudását., ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. Mindez egyéni kérelemre, nem pedig kollektíven, automatikusan történhetne.

A keddi ülésnapon megkezdődik a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat vitája. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál foglalkoztatottak közszolgálati jogviszonya kormánytisztviselői jogviszonnyá alakulhat át.

Ezzel megnyílik a lehetőség a szükséges átalakítások racionális költségvetési terhek melletti végrehajtásához - olvasható az indoklásban.

Eszerint az államot megilletné az a jog, hogy legalább olyan feltételekkel szüntethesse meg ezt a jogviszonyt, mint a kormánytisztviselő, azaz indokolás nélkül, két hónapos felmentési idővel.

Várhatóan szombaton szavaznak a képviselők a Nemzeti Együttműködés Programja című dokumentumról és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt megválasztásáról.

A hétvégén így már új kabinet irányíthatja az országot, mivel a kormányfő és a miniszterek is leteszik az esküt szombaton.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást