Kinek fűtenek be a Főtávról szóló műsorral? Vizsgálódik a nemzetbiztonsági hivatal

InfoRádió / MTI
2010. május 22. 12:45
Azonnali vizsgálatot rendelt el Balajti László altábornagy, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vezetője, miután a HírTV Célpont című, pénteken sugárzott műsorában egy férfi, aki állítása szerint a Főtáv munka- és tűzbiztonsági igazgatója volt, azt mondta: az NBH egyik embere megkereste, hogy világítsa át a fővárosi céget.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott NBH-közlemény szerint: a műsorban nyilatkozó Joó Tibor a műsorban utalt állítólagos NBH-s kapcsolatára, ezért Balajti László még pénteken este azonnali vizsgálatot rendelt el. Az NBH közölte azt is: "a Főtáv Zrt. nem szerepel a nemzetbiztonsági védelem alatt álló intézmények listáján és így az NBH-nak semmiféle hivatalos kapcsolata nem lehetett e cég tisztségviselőivel".

A műsorban bemutatott, két évvel ezelőtt készült videofelvételen Joó Tibor azt mondta, hogy 2007 végén nevezték ki a Főtáv munka- és tűzvédelmi igazgatójává, de saját állítása szerint akkor már öt éve körözték. Mint az adásban elhangzott: Joó Tibor 2007 nyarán a körözési Top 100-as lista 42. helyén szerepelt; csalás miatt, és azért keresték, mert nem vonult be a börtönbe, büntetése letöltésére.

A férfi a videofelvételen azt állította, hogy a szerződés aláírása előtt néhány hónappal kereste meg az NBH egyik munkatársa, "és felajánlotta, hogy meg kell csinálni a Főtáv munka- és tűzbiztonsági átvilágítását". Ezt ő, elmondása szerint, 6 millió forint plusz áfáért elvállalta, majd a végzett munka után 4 millió forintot át kellett adnia "az NBH összekötőjének".

Elmondása szerint a munka- és tűzvédelmi átvilágítás mellett megbízták a cég gazdasági átvilágításával is.
Ehhez megkapta a cég összes szerződését és az üzleti dokumentációkat.

A férfi az interjúban beszámolt arról is, hogy Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója "hozta össze a randevút", ahol Hagyó Miklós akkori szocialista főpolgármester-helyettessel találkozott, és ahol állítása szerint Hagyó azt kérte tőle, hogy a kiszámlázott 56 millió plusz áfából adjon vissza neki havi 50 millió forintot, Kovács Lajosnak pedig kétmillió forintot kellett volna adnia havonta, hogy "szépen működjenek a dolgok".

A HírTV kereste Joó Tibort, hogy fenntartja-e korábbi állításait, de nem találta meg a férfit, aki vélhetően szökésben van.

A Célpont pénteki műsorával kapcsolatban a Főtáv vezérigazgatója szombaton közleményben tudatta az MTI-vel: a műsorban "alaptalan, légből kapott vádakkal" illették a fővárosi céget, a műsorban megtévesztő és hamis információkat közöltek a cégről, ami a vállalat hírnevét súlyosan károsította, a műsort megtekintő nézőket félreinformálta.

"Vállalatunk elhatárolódik az objektív tájékoztatás gondolatát nélkülöző adástól, továbbá az abban elhangzott hamis vádaktól. Ezen túlmenően megtesszük a szükséges jogi lépéseket a Hír TV és a műsorban megszólaló Joó Tibor ellen" - írta Kovács Lajos.

A vezérigazgató leszögezte: "az adásban megszólaló Joó Tibor soha nem volt sem a menedzsment tagja, nem volt igazgató, sem a vállalatunk munkavállalója: semmilyen jellegű közvetlen jogviszony nem létesült vele".

Mint írta, a cég 2008. március elején a sajtótól értesült arról, hogy a számára korábban munkát végző cég, a DPE Kft. egyik megbízott munkatársa, Joó Tibor körözés alatt áll.

"A Főtáv azonnal vizsgálatot folytatott le, amely azt mutatta, hogy sem a fogyasztókat, sem a társaságot nem érhette kár azért, mert egy szerződött partner hamis papírokkal rendelkező, körözött személyt foglalkoztatott" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben és annak kialakulásában a Főtáv vétlen volt. Mint írta, a Főtáv szerződéses kapcsolata a DPE Kft.-vel 2008. január 11-én megszűnt.

A vezérigazgató a közleményében felháborítónak tartja és visszautasítja a műsor másik állítását is, hogy 50 millió forintot kellett volna Hagyó Miklósnak visszajuttatnia Joó Tibornak. "Ilyen vagy hasonló szerződéseink nincsenek" - szögezte le, és emlékeztetett arra, hogy a Főtáv a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik, így egy 50 millió forint értékű szolgáltatás megrendelése előtt közbeszerzési eljárás lefolytatására lett volna szükség.

"Objektív tények, jogszabályok támasztják tehát alá annak az ellenkezőjét, amelyet Joó Tibor állít. A Főtáv Zrt. a beszerzéseknél és számlák kifizetésénél minden esetben a hatályos jogszabályok szerint járt és jár el, ezért nyugodtan állunk mindenfajta vizsgálat elé, és segítjük azokat a szerveket, amelyek a beszerzésekkel kapcsolatos információk részleteit kívánják megismerni. Továbbá Kovács Lajos vezérigazgató soha nem mutatta be Joó Tibort Hagyó Miklósnak, és soha nem fogadott el pénzt semmiért, semmilyen szerződéssel kapcsolatban" - olvasható a közleményben.

Az alaptalan vádak miatt a Főtáv Zrt. bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen Joó Tibor, valamint a Hír TV ellen, kérve az ügy teljes körű kivizsgálását, az alaptalan vádak valótlanságának megállapítása esetén, az azt közlő személyek felelősségének felderítését. Ezen túlmenően jogászaink jelenleg vizsgálják Joó Tibor büntetőjogi felelősségét - írta a Főtáv Zrt. vezérigazgatója.